Grupp C - Holland.

Totalfotboll.
Två förlorade VM-finaler. Det är Hollands främsta VM-meriter. Att de aldrig nått ända fram är väl inget konstigt i sig. Det är en oerhörd konkurrens i VM och Holland är ju inget av världens största länder. Man hade ett kanonlag på 70-talet som alltså stöp på mållinjen. Både 74 och 78 innehöll laget många storspelare. I början av 80-talet genomgick man en generationväxling. Till en början gick det tungt, men så småningom hade ett nytt sammansvetsat storlag växt fram. Med Marco van Basten i spetsen bärgade men EM-guldet 1988. VM 90 had eman ett på papperet mycket bra lag, men åkte ut mot blivande världsmästarna Västtyskland i åttondelen. Efter att ha förlorat semifinalen i EM 92 på straffar laddade man om för VM 94. Där var man ena parten (kvartsfinal mot Brasilien) i en av VM:s absolut bästa matcher, men en fantastisk frispark av Branco släckte allt hopp. 1998 åkte man än en gång ut mot brassarna och 2002 lyckades man faktiskt inte kvala in. Nu är man ute efter revansch och kvalet genomfördes med flera kanoninsatser. Bara oavgjort mot Makedonien i bägge mötena, men totalt 8-0 på fyra matcher mot Tjeckien och Rumänien. Respekt!

Målvakt: Edvin van der Sar är ett givet förstaval. Han kommer passera 110 landskamper under sommarens VM. Mycket rutin således och faktum är att han fortfarande håller hög nivå. Van der Sar har precis som vanligt dirigerat sin backlinje på ett förtroendeingivande sätt i Manchester United. Bakom honom finns Henk Timmer, AZ Alkmaars utmärkte målman. Ett helt okej alternativ om något skulle inträffa med van der Sar. Som tredjemålvakt ser vi Maarten Stekelenburg. En hyfsad säsong i Ajax kombinerat med hög utvecklingspotential gav honom en biljett till Tyskland.

Försvar: Till vänster har den nyblivne Champions League-mästaren Giovanni van Bronckhorst en given plats. Med både defensiva och offensiva kvalitéer, är han en viktig spelare för det orangeklädda landslaget. Han har även en bra vänsterfot och en hel del rutin att bidra med. Tim de Cler står beredd om van Bronckhorst skulle gå sönder. Om den andra ytterbacksplatsen är det desto mer konkurrens. Kromkamp hade för något år sedan varit en given startspelare, men efter misslyckade klubbyten (först bänkad i Villarreal och sedan stundtals i Liverpool) tvekar nog van Basten både en och två gånger innan han satsar på Kromkamp. Personligen tycker jag att Heitinga bör ara förstavalet. Han har mest spelat mittback i Ajax, men fungerar utmärkt som högerback. Efter en del skadeproblem har han gjort flera bra matcher i slutet av säsongen och formen verkar vara god. Kew Jaliens är ett annat alternativ, liksom Mathijsen även om den sistnämnde är tänkt som mittback. Där är han backup till Andre Ooijer och Hamburgs tuffing Bohlarouz. Dessa bör vara givna och det mesta tyder på att den förbundskaptenen går på samma linje. Som helhet är Hollands försvar en stark länk. Även om högerbacksplatsen är omdiskuterad så är det inte alls samma problem som för t ex Sverige.

Mittfält: Det är inte helt klart hur van Basten kommer formera mittfältet. Med Cocu och van Bommel i truppen är två platser upptagna. Cocu kommer med största sannolikhet att få en roll som balansspelare. Frågan är om van Bommel även han kommer att ha en defensiv roll. I så fall måste van Basten satsa på två offensiva mittfältare, eller kanske tre om han väljer att spela med en ensam forward. Då Dany Landzaat gör sig bäst på samma position som Cocu och van Bommel blir han nog bänkad. De mer offensivt lagda är Robben, van Persie och Sneijder. Här finns det många varianter, men ingen riktigt ultimat. Robben blir kantspelare, kanske ute till höger trots sin vänsterfot. Van der Vaart eller Sneijder intar en offensiv roll framför de två defensiva mittfältarna. Kampen om denna plats kan liknas med Sveriges ständiga fråga. Vem ska få spela, Kim Källström eller Anders Svensson? Bägge har en bra säsong bakom sig. Van der vaart har gjort mycket bra sedan flytten till Hamburg och jag sätter en slant på att det blir han som blir van Bastens val. Väljer den gode Marco att spela med en ensam anfallare är det för att få plats med både Robben och van Persie. I så fall blir van Persie vänsterytter. Förutom redan nämnda så har man Ajaxspelaren Maduro att sätta in. Han kan spela på de flesta platserna och är således en perfekt truppspelare. Holland har ett starkt mittfält på papperet, nu gäller det bara för van Basten att välja rätt taktik/spelsystem för att få en slagkraftig offensiv.

Anfall: Efter att holländska ligans suveräne skyttekung Huntelaar nobbats av van Basten innehåller truppen följande anfallare: Ruud van Nistelrooy, Jan Vennegoor of Hesselink, Ryan Babel och Dirk Kuyt. Van Nistelrooy är en av världens mest fruktade målspottare och lär få förbundskaptenens fulla förtroende. Väljer van Basten att spela med två "rena" anfallare bör Dirk Kuyt ligga bäst till av övriga. Vennegoor of Hesselink kom som väntat med i truppen men får mest ses som ersättare om något skulle hända med van Nistelroy eller Kuyt. Förbundskaptenen tog även ut Babel ifrån Ajax. Överraskande för många eftersom Huntelaar rankas högre i hemlandet. Ska Holland gå långt krävs det att van Nistelrooy prickar formen. Stundtals har han under säsongen varit het och tryckt in en del mål, men också visat dåligt humör och dålig form emellanåt.

Nyckelspelare: MARCO VAN BASTEN (!) Comeback? Nä.. Van Basten är nyckeln eftersom han måste ta rätt beslut. Lyckas han ta ut de spelare som är heta och i form, kan Holland gå långt. Det finns en del humörspelare i Holland. Har förbundskaptenen fingertoppskänsla och kan känna av vibbarna kommer de lyckas. Om han däremot tar fel beslut kan det faktiskt gå åt skogen. Van Nistelrooy, van Persie, van der Vaart och framförallt Arjen Robben är alla humörspelare. Dessa spelares insatser blir skillnaden mellan succé och fiasko. Alla kanske inte kan få spela. Även i backlinjen finns det vissa val som van Basten måste göra. Nu sätts hans coach-egenskaper verkligen på prov. Lycka till Marco!

Överraskningen: DIRK KUYT slog igenom förra året och har även denna säsong hållit en mycket hög standard. Målfarlig och alltid ett orosmoment för moståndarnas backlinje. Om van Nistelrooy sviker kan det vara Kuyt som gör denna sommar till en orange fest. En så oöm spelare är alltid jobbig att möta. Förutom att han lägger ner ett stort jobb varje match är han dessutom en framspelare av rang. Nu är det upp till van Basten att satsa fullt ut på honom.

[email protected]

Målvakter: Edwin van der Sar, Manchester United, Maarten Stekelenburg, Ajax, Henk Timmer, AZ Alkmaar.
Försvarare
: Kew Jaliens, AZ Alkmaar, Jan Kromkamp, Liverpool, Andre Ooijer, PSV Eindhoven, John Heitinga, Ajax, Khalid Boulahrouz, Hamburger SV, Joris Mathijsen, AZ Alkmaar, Giovanni van Bronckhorst, Barcelona, Tim de Cler, AZ Alkmaar.
Mittfältare: Mark van Bommel, Barcelona, Philip Cocu, PSV Eindhoven, Denny Landzaat, AZ Alkmaar, Hedwiges Maduro, Ajax, Wesley Sneijder, do, Rafael van der Vaart, Hamburger SV.
Anfallare: Dirk Kuijt, Feyenoord, Ruud van Nistelrooy, Manchester United, Jan Vennegoor of Hesselink, PSV Eindhoven, Arjen Robben, Chelsea, Robin van Persie, Arsenal, Ryan Babel, Ajax.


Uppdaterat: VM Kick Off - C.S.U's fyller 1.

Bara några träningspass kvar för vårat folkskygga landslag innan VM drar igång. Glöm inte anmäla er till våran Kick Off som går av stapeln den 9 juni. Betalning sker till respektive kontaktman.

Upphovsmännen bakom Motalamästerskapen i Fotbollsfrågesport har nu skickat en pressrealease med uppgifter ang. finalomgången. Finalen kommer avgöras mellan de fyra främsta från kvalomgången och innehålla fyra bit-för-bit frågor i ämnena:

Ett VM, en spelare, en klubb och ett land. Om det vid fulltid är oavgjort avgörs finalen på utslagsfrågor.

Läs mer om årets fest för fotbollsfolket i Motala 
här

Antal anmälda just nu: 72

I och med att trycket är så stort, så förlänger vi anmälningstiden till fredagen den 2 juni.

[email protected]

Grupp B - Trinidad & Tobago.

soca.
Med en fjärdeplats i Concacaf-gruppens kvalspel, en 47:e plats på Fifa´s världsranking och en träningsförlust mot ett ungt Walesiskt landslag ger inte Trinidad and Tobago sina motståndare någon direkt skrämselhicka inför VM. Och Trinidad and Tobago ska normalt vara chanslösa i grupp B, inget snack om den saken. Nu är ju inte alltid allt som sker så logiskt under ett VM-slutspel, men det skulle ändå vara en skräll utan dess like om laget placerade sig bland de två främsta i gruppen.

Efter att ha placerat sig som fjärde nation i det Nord- och mellanamerikanska kvalet, tvingades man till play-off mot Bahrain, men trots 1-1 på hemmaplan i det första mötet repade man mod till returen och lyckades på bortaplan ta en mycket imponerande 1-0-seger, och därmed bli klart för sitt första VM-slutspel. Man har i Leo Beenhakker en rutinerad coach som definitivt har fått ordning på organisationen. Man har i Dwight Yorke en spelare med fantastiska meriter från sin tid i Manchester United, och man har ett starkt kollektiv där alla arbetar för varandra. Men att detta ska kunna räcka till åttondelsfinal kan jag inte tänka mig. Och då tippar jag inte bara med hjärtat den här gången. "Soca Warriors" kan mycket väl vara VM´s sämsta lag.

LAGDELAR

Målvakter: Kelvin Jack ser ut att bli förstemålvakt i VM, men laget har haft stor omsättning på målvakter under kvalspelet. Redan efter de sex första matcherna hade fyra olika målvakter fått vakta buren och när hela kvalet kunde summeras efter Play off-segern mot Bahrain kunda man konstatera att Kelvin Jack stått i tio matcher, Shaka Hislop i fem, Clayton Ince i fyra och Daurance Williams i den återstående. Bra konkurrens, men knappast några världsnamn.

Försvar: Glasgow Rangers kraftfulle mittback Marwin Andrews är en viktig spelare i försvaret, som kommer att få mycket att göra i gruppspelsmatcherna. Andrews, Dennis Lawrence, och snabbe Avery John är givna i startelvan, medan förmodligen Cyd Gray eller Ian Cox tar den sista platsen i fyrbackslinjen. Av dessa fem spelare var faktiskt bara Lawrence med i kvalspelets riktiga bottennapp mot Guatemala (1-5).

Mittfält: Dwight Yorke har på gamla dar fått fina sig i att agera mittfältare i landslaget, där det är tänkt att han ska styra det offensiva spelet. Yorke anno 2006 är inte i närheten av den spelare han en gång var, men bidrar med mycket hjärta och har fortfarande kvar känslan i fötterna. Chris Birchall, Densill Theobald, Aurtis Whitley och Sivio Spann är andra hyfsade alternativ på mitten. Dessutom har Beenhakker en joker i duktige Russell Latapy.

Anfall: Stern John har gjort sig känd som en bra målskytt i såväl Nottingham som Birmingham och Coventry under sina år i England. Hans landskampsfacit är ännu mer imponerande. Med 64 mål på 92 landskamper är han det givna förstavalet i anfallet. Allrounde Kenwyne Jones är en spelare som Beenhakker gillar och i den avgörande kvalreturen mot Bahrain spelade han från start. Det gör han förmodligen även i VM-premiären mot Sverige. I övrigt ser det tamt ut med Collin Samuel, Jason Scotland och Cornell Glen som aspiranter i anfallet.

Nyckelspelare: Givetvis Dwight Yorke. Han lyfter de övriga ett par klasser bara genom att närvara på plan.

Överraskning: I en svag och ganska slätstruken trupp är det egentligen svårt att hitta några speciellt intressanta namn. Men 22-årige Kenwyne Jones kanske kan överraska en aning.

[email protected]

Målvakter: Kelvin Jack, Dundee, Shaka Hislop, West Ham United, Clayton Ince, Coventry City.
Försvarare: Dennis Lawrence, Wrexham, Cyd Gray, CL Financial San Juan Jabloteh, Marvin Andrews, Glasgow Rangers, Brent Sancho, Gillingham, Ian Cox, Gillingham, Atiba Charles, W Connection, Avery John, New England Revolution, Silvio Spann, klubblös.
Mittfältare: Chris Birchall, Port Vale, Aurtis Whitley, CL Financial San Juan Jabloteh, Anthony Wolfe, Jabloteh, Densill Theobald, Falkirk, Carlos Edwards, Luton Town, Dwight Yorke, Sydney FC, Russell Latapy, Falkirk.
Anfallare: Stern John, Coventry City, Kenwyne Jones, Southampton FC, Collin Samuel, Dundee United, Jason Scotland, St Johnstone, Cornell Glen, LA Galaxy.

Grupp B - Paraguay.

måstematch
Med viktig mästerskapsrutin, en tät defensiv och en rad giftiga anfallare är Paraguay en farlig motståndare för vilket lag som helst. Centrallinjen är väldigt stark och med tanke på att laget för tredje gången i rad kvalat in till ett VM-slutspel, och dessutom tagit sig vidare från gruppen vid båda tidigare tillfällena, kan det vara dags för laget att få till en riktig fullträff i sommar. Även om jag givetvis hoppas att så inte sker.

Paraguay är svårspelat, vilket inte minst Sverige fick erfara i genrepet inför VM 2002. Roque Santa Cruz hade stor show den gången och Paraguay vann med 2-1 på Råsunda. Jag tror att laget är minst lika starkt i år, åtminstone om Santa Cruz blir kvitt sina skadeproblem. Individualisterna finns, men också kollektivet. I det sydamerikanska kvalet slutade man fyra på 28 poäng, men låg över sträcket under i princip hela kvalspelet och var egentligen aldrig riktigt nära att missa VM. Imponerande är också att man tog fyra av sex möjliga poäng mot Argentina och lyckades spela 0-0 hemma mot Brasilien.

LAGDELAR

Målvakter: Justo Villar är det givna förstavalet i Paraguay och det är en ganska bra sista utpost. Med sina 180 centimeter är han dock ganska kort. De mesta skriverierna har lustigt nog inte handlat om honom utan istället om den tidigare andremålvakten Ricardo Tavarelli. Efter 4-1-förlusten i den sista, och för Paraguay oväsentliga, gruppspelsmatchen, öste förbundskaptenen Anibal Ruiz ur sig kritik över Tavarellis insats. Detta ledde till att målvakten slutade i landslaget, och även om inte Tavarelli rent sportsligt är någon större förlust, så kan avhoppet ändå ha skapat lite oro i truppen.

Försvar: Paraguay har en mycket samspelt backlinje, som normalt ska vara en av VM´s bättre. Carlos Gamarra, Julio Cesar Caceres och Denis Caniza var alla med i Sydkorea/Japan för fyra år sedan och Gamarra är fortfarande en mycket stark ledarfigur. I kvalet höll man nollan sju gånger på 18 matcher, men släppte in hela 23 mål på de övriga elva, vilket ändå talar om vissa brister. Bland annat släppte man in fem mål mot Ecuador i Quito och fyra mot såväl Brasilien som Peru.

Mittfält: Trots att han knappt spelat för sitt klubblag Deportivo La Coruna i år får veteranen Roberto Acuna förmodligen hålla i taktpinnen i VM. "Toro" har stora kvaliteter, men just det faktum att han inte spelat så mycket på sistone gör honom till ett stort frågetecken inför VM. Men det finns också ett par spelare i Paraguays trupp som har kapacitet att bli utropstecken i sommar. Julio dos Santos är ett exempel. En fantastisk bollbegåvning som Bayern München tror mycket på i framtiden. Och på tal om råtalang så bör definitivt 18-årige José Montiel nämnas. Montiel rankas som en av Sydamerikas allra största talanger och kan möjligen få ett genombrott redan i sommar, även om han troligtvis mest är med för att se och lära. Även Edgar Barretto ser ut att kunna gå en god framtid till mötes.

Anfall: Förbundskapten Ruiz förfogar över en mycket stark anfallskvartett. Roque Santa Cruz är givetvis den största stjärnan och den som måste lyckas om Paraguay ska kunna överleva gruppspelet. Men även José Cardozo (sju mål i kvalet), Nelson Valdes (hyperfarlig målskytt i Werder Bremen) och Nelson Cuevas är starka namn. Valdes har imponerat stort i Bundesliga i år och även om Cardozo svarade för de flesta målen i kvalet är han inte på något sätt självskriven i startelvan.

Nyckelspelaren: Jag tror fortfarande att Carlos Gamarra är den viktigaste spelaren i Paraguay. Med rutin från 104 landskamper är det han som skapar lugn och harmoni i backlinjen. Gamarra kan bli oerhört svår att ersätta den dag han lägger skorna på hyllan.

Överraskningen: Någon i den unga mittfältstrion dos Santos/Montiel/Barretto kan få ett internationellt genombrott i sommar. Frågan är om jag inte tror allra mest på dos Santos den här gången.

[email protected]

Truppen i sin helhet:

Målvakter: Justo Villar, Newell's Old Boys, Derlis Gomez, Sportivo Luqueno, Aldo Bobadilla, Libertad.
Försvarare: Denis Caniza, Cruz Azul, Carlos Gamarra, Palmeiras, Julio Cesar Caceres, River Plate, Delio Toledo, Zaragoza, Jorge Nunez, Estudiantes, Julio Manzur, Santos, Paulo da Silva, Toluca.
Mittfältare: Edgar Barreto, Nijmegen, Roberto Acuna, Deportivo Coruna, Carlos Paredes, Reggina, Julio dos Santos, Bayern München, Carlos Bonet, Libertad, Cristian Riveros, do, Diego Gavilan, Newell's Old Boys, Jose Montiel, Olimpia.
Anfallare: Nelson Haedo Valdez, Bremen, Roque Santa Cruz, Bayern München, Nelson Cuevas, Pachuca, Salvador Cabanas, Chiapas, Jose Cardozo, klubblös.

Grupp B - Sverige.

sverige
Sverige gör i år sitt fjärde raka stora mästerskap. Förbundskaptenen Lars Lagerbäck har varit med hela resan och har denna gång Roland Andersson vid sin sida. Även stora delar av spelartruppen har varit med alla år från de att Tommy Söderberg tog över som förbundskapten och tillsammans med nämde Lagerbäck ledde Sverige in i en ny era efter ett par mellanår i bakvattnet av de fantastiska -94 under mitten av 1990-talet. Sverige har med imponerande jämnhet i kvalspel, några riktigt fina skalper i slutspel och några utstickande storstjärnor i några av Europas största klubbar skapats sig ett rykte som gör att samtliga lag kommer ha respekt för svenskarna.

Framgångarna under 2000-talet har byggts mycket på en stor trygghet och tillit till spelsystemet. Som svensk fotbollsspelare får du zonspelets grunder med modersmjölken och detta landslag har som sagt kunnat byggas av till stor del samma stomme under ganska många års tid. Med åren har också spelare med stor individuell skicklighet utvecklats såväl nationellt som internationellt vilket har kryddat lagets såväl slagkraftighet som åskådarintresse.

Sverige spelar ett 4-4-2 spel med en rak backlinje, två inre mittfältare med ett markant djupledsförhållande emellan samt två yttermittfältare och forwards. I sina bästa stunder är laget oerhört disciplinerat och svårforcerat bakåt plus att man framför allt genom de tre stora stjärnorna (Ljungberg, Larsson, Ibrahimovic) har en stor kreativitet och speed framåt. När Sverige spelar sämre så faller man ur systemet och tvingas jobba alltmer en-mot-en defensivt samt att man har en på tok för enkelspårig offensiv.

LAGDELAR 

Målvakter: Andreas Isaksson har visat att han är en målvakt att lita till även internationellt. En jättetalang som tagit små steg varje år och nu även kan tillskriva sig viss internationell och mästerskapsrutin. Kan om han fortsätter att utveckla sitt inläggspel och spel med fötterna bli den världsmålvakt alla tror han kommer bli. Bakom honom ser det dock lite skralt ut. Rami Shaaban tog sig med ett imponerande spel och två hala bananskal först till Djurgården och sen till Arsenal på bara några år. Nådde faktiskt ett par matcher i Champions League innan ett mycket olyckligt benbrott satte tillfälligt P för karriären. Till i år tillbaka i Fredriksstad men har trots allt bra många klubblösa år bakom sig. Tredjevalet John Alvbåge har fått en nytändning i Viborg men är totalt grön i dessa sammanhang

Försvar: För några år sen lagets mest konkurrenskraftigaste lagdel med framför allt en uppsjö av duktiga mittbackar. Idag sätter vi stora frågetecken till vad som ska hända om nån av mittbackarna Olof Mellberg och Teddy Lucic blir skadade, eller vilka ytterbackar som ens ska starta. Blir vänsterbacken Erik Edman fullt frisk och når en någorlunda form så är dessa tre platser självskrivna. Och det är tre mycket gångbara kort. Till höger slåss två mittfältare (Niclas Alexandersson och Mikael Nilsson) om backplatsen. Två spelare med funktionell teknik och ett bra passningsspel men med brister i snabbheten och närkampsspelet.

Mittfält: Tobias Linderoth är med sin frenesi, löpstyrka och spelförståelse navet i det defensiva spelet. Framför honom kommer det återigen bli en hård kamp om den offensiva mittfältsplatsen mellan Anders Svensson och Kim Källström. Källström har dock haft det svårt att få ut sitt fulla register i landslaget så jag tippar att Anders Svensson än en gång drar det längsta strået trots att sparringpartners denna vår inte haft mer skräckinjagande namn än t.ex Mikael Blomberg och Henrik Rydström. Till vänster är Fredrik Ljungberg lika självklar som en av lagets absolut viktigaste spelare medans högerplatsen kan om inte Christian Wilhelmsson når en absolut formtopp mycket väl gå till den av spelarna som blir "över" på högerbacksplatsen.

Anfall: Zlatan Ibrahimovic och Henrik Larsson är en mycket kapabel forwardsduo. Henke är förutom en skarpskytt av yttersta rang också en otroligt allround fotbollsspelare vilket passar Zlatan perfekt. Möjligheterna är enorma i denna duo. På första gången på länge finns det också en mängd möjligheter på bänken, om än inte i riktigt samma klass förstås. Men med en löpstark Jonsson, en avslutare i Allbäck och en djupledsstark Rosenberg finns alternativen.

Nyckelspelare: Andreas Isaksson och Tobias Linderoth, av den enkla anledningen att alternativen är som sämst där.

Överraskning: Förhoppningsvis att Zlatan från en så dålig vår kan göra ett så fruktansvärt starkt VM.

[email protected]

Truppen i sin helhet:

Målvakter: Andreas Isaksson, Rennes, John Alvbåge, Viborg, Rami Shaaban, Fredriksstad.
Försvarare: Erik Edman, Rennes, Petter Hansson, Heerenveen, Teddy Lucic, Häcken, Olof Mellberg, Aston Villa, Mikael Nilsson, Panathinaikos, Fredrik Stenman, Bayer Leverkusen, Karl Svensson, IFK Göteborg.
Mittfältare: Niclas Alexandersson, IFK Göteborg, Daniel Andersson, Malmö FF, Mattias Jonson, Djurgården, Kim Källström, Rennes, Tobias Linderoth, FC Köpenhamn, Fredrik Ljungberg, Arsenal, Anders Svensson, Elfsborg, Christian Wilhelmsson, Anderlecht.
Anfallare: Henrik Larsson, Barcelona, Zlatan Ibrahimovic, Juventus, Marcus Allbäck, FC Köpenhamn, Johan Elmander, Bröndby, Markus Rosenberg, Ajax.

Grupp B - England

love_on_the_terraces
Hur många gånger har inte vi Tipsextra-ammande svenskar lurat oss på Englands kvalite i de stora mästerskapen? Ensamma har vi absolut inte varit, de största kålsuparna är den egna inhemska pressen som i tid och otid alltid lyckas skapa ett smått otroligt hausse till sitt eget landslag. Men tider förändras och jag vågar nu påstå att Sven-Göran Eriksson fogar över den mest talangfulla generation fotbollspelare som drottningens land skådat. Men det finns alltid men och denna gång bör det stavas med versaler. För "Svennis" höst/vår är en smärre mardröm för en förbundskapten. Depressioner, mellanbensbrott med mera är bara några av de problem som svensken får brottas med.

Nu är Eriksson och hans högra hand Tord Grip otrolig skickliga yrkesmän och man har format ett lag som i de två senaste mästerskapen visat upp ett otroligt drillat zonspelskollektiv i sann "svengelsk" anda som även har en spetskompetens i offensiv riktning med speediga omställningar, genombrottskraft och farliga hot vid fasta situationer. Svagheten som laget haft är att man inte funnit någon extra växel/lösning när spelet gått i stå. De har i de allra största matcherna bitvis sett fantasilöst och trögt ut.

LAGDELAR

Målvakter: Paul Robinson är inte med bland turneringens absolut främsta keeprar men helt klart en mycket gedigen och säker sista utpost. En klar förstärkning om man ska jämföra med hans föregångare David James. Tottenhams Robinson är en mycket allround målvakt som förutom reaktions och placeringssäkerhet också måste anses som klart stabil i luftspelet. Vid sidan om honom tar nämde James (Manchester City) plats och tveksamma ingripanden till trots så är de ju en målvakt med ganska stor rutin. Som tredje målvakt följer den lite grönare Robert Green (Norwich) med.

Försvar: Två ur trion John Terry, Rio Ferdinand och Sol Campbell kommer bilda ett mittlås som så länge de får jobba rättvända kommer vara en benhård mur att ta sig igenom. I vändningar och fotarbete finns naturligtvis mer snabbhet att önska. Rutinen och fysiken gör naturligtvis också att man härmed har riktigt farliga vapen på offensiva hörnor. På ytterbacksplatserna ser de ut som rutinerade Gary Neville får börja till höger och Ashley Cole till vänster. Cole är precis tillbaka från skada men har fått ett par matcher däribland en Champions League final innan avslutningen och hinner han tillbaka i toppform så har man en av världens främsta på den positionen. Som stand-ins på ytterbacksplatser har England det bra förspännt i Wayne Bridge och Jamie Carragher.

Mittfält: Ett av mästerskapens allra allra bästa! I Joe Coles mognad och utveckling har Eriksson lyckats råda bot på sin förra huvudbry och akilleshäl-mittfältsplatsen till vänster. De inre platserna kommer fyllas av två av fotbollsvärldens mest kompletta härförare, Steven Gerrard och Frank Lampard, namn som talar för sig själva. Till höger huserar kapten David Beckham som ett par turbulenta och titelfria säsonger till trots hållt en mycket hög och jämn nivå i La liga. Talangen finns i överflöd men Erikssons problem har varit balansen. Experiment med rak linje kontra en mer diamantliknande uppställning har gjorts. I Tyskland kan de p.g.a Wayne Rooneys skada bli en 4-5-1 uppställning. Ovanan till trots så tror jag inte detta behöver bli alls mycket sämre. Med Owen Hargreaves eller Michael Carrick som täckande bakom den nämda fyran kommer de defensivt att bli ett väldigt starkt lag. Offensiven ser också intressant ut om man lyckas frigöra Gerrard eller Lampard och ge Owen? ett gott understöd. Vidare i truppen finns Aaron Lennon (som vissa faktiskt redan förespråkar framför Beckham på högeryttern) samt Stewart Dewning och fyndige Jermaine Jenas

Anfall: EM -04 i Portugal gav oss en försmak om vad Michael Owen och Wayne Rooney skulle kunna uträtta nu två år senare. Verkligheten ser inte ut att bli densamma. Owen är förvisso tillbaka i full träning och bör vara att räkna med till premiären men vad gäller Rooney och hans två frakturer på mellanfotsben så ser det desto mörkare ut. Han är uttagen med förhoppning att kunna vara disponibel längre fram i turneringen, men naturligtvis då inte i något matchtrim. Bakom finns en långt ifrån dålig Peter Crouch som med sin längd ger anfallsspelet ytterliggare en möjlighet. Dock kanske det fortfarande är lite för stort steg att leverera mål på denna nivå. Om bomben i Svennis trupp 17-årige Theo Walcott får spela ens en minut så är det en jätteskräll, om han dessutom hinner uträtta något så är de, ja något ännu mer.

Nyckelspelare: Steven Gerrard, har gjort en fantastisk säsong i Liverpool som han krönte med två mål i FA-cupfinalen. Och vilka mål, två kanoner som tagna ur en Buster-tecknares alster. Kanske världens bästa tvåvägsspelare som skulle platsat i alla lag i mästerskapet.

Överraskning: Av de som verkligen kan överraska så ser jag Aaron Lennon som den med störst potential. Väldigt kvick och företagsam spelare som haft en väldigt bra säsong.

[email protected]

Truppen i sin helhet:

Målvakter: Paul Robinson, Tottenham Hotspur, David James, Manchester City, Robert Green, Norwich City.
Försvare: Gary Neville, Manchester United, Rio Ferdinand, Manchester United, John Terry, Chelsea, Ashley Cole, Arsenal, Sol Campbell, Arsenal, Jamie Carragher, Liverpool, Wayne Bridge, Chelsea.
Mittfältare: David Beckham, Real Madrid, Michael Carrick, Tottenham Hotspur, Frank Lampard, Chelsea, Steven Gerrard, Liverpool, Owen Hargreaves, Bayern Munich, Jermaine Jenas, Tottenham Hotspur, Stewart Downing, Middlesbrough, Joe Cole, Chelsea, Aaron Lennon, Tottenham Hotspur.
Anfallare: Wayne Rooney, Manchester United, Michael Owen, Newcastle United, Peter Crouch, Liverpool, Theo Walcott, Arsenal.

VM vi minns - 1990.

1-2

Även om jag minns en del från 1986 var det vid EM 1988 och framför allt VM 1990 som mitt stora fotbollsintresse egentligen föddes. Sverige hade äntligen kvalat in till ett stort mästerskap och intresset var enormt, vilket inte minst märktes på försäljningen av Panini-bilder som var fullkomligt hysteriskt. Bilderna tog slut över hela stan i början på juni då pulsen nådde sin kulmen.

Sverige gick tyvärr inte bra under denna turnering. Olle Nordin fick en hel del kritik för sitt sätt att matcha laget och många av våra större spelare svek. Det gick till och med så långt att lagkaptenen Glenn Hysén gick ut i media efter matchen mot Skottland och sågade vissa av spelarnas inställning offentligt.

Careka hade dittills haft show i vår första gruppspelsmatch och mot Skottland kom den i Italien hyllade Glenn Strömberg in alldeles för sent. Båda matcherna slutade med 1-2 förluster, men Sverige hade ändå chansen att nå åttondelsfinal vid seger över Costa Rica, som sensationellt besegrat Skottland tidigare i turneringen. Det började också bra när Johnny Ekström tryckte in 1-0 strax före paus, men sedan blev allt ett stort enda mörker. När Hernan Medford slog in 2-1 bakom Thomas Ravelli var tårarna nära och ett svensk totalfiasko ett faktum.

VM 1990 är väl knappast ihågkommet som ett av de bättre mästerskapen spelmässigt sett, men det fanns ändå en hel del profiler som lyfte turneringen. Namn som Maradona, Stojkovic, Matthäus, Klinsmann, Lineker, Schillaci och inte minst den kamerunske veteranen Roger Milla bidrog ändå till vissa höjdpunkter framför tv´n. Och var spelare man slogs om att få efterlikna borta vid Gula Husets gräsplan mellan VM-matcherna

Drömfinalen var utnämnd redan efter gruppspelet, och blev inte mindre given efter att Brasilien åkt ut mot Argentina redan i åttondelen. Värdnationen Italien hade efter ett sent segermål mot Österrike enkelt besegrat både Tjeckoslovakien och USA och befolkningen började ladda för guldfest. Dessutom hade tyskarna visat prov på en imponerade stabilitet och fullkomligt krossat outsidern Jugoslavien (4-1) och Förenade Arabemiraten (5-1) i gruppspelet. Nu var allt upplagt för en fantastisk final på Stadio Olympico i Rom mellan dessa två europeiska jättar.

Maradonas mannar ville dock annorlunda. Efter en oväntad premiärförlust mot Kamerun, en skandalseger mot Sovjet med svenske domaren Erik Fredriksson i huvudrollen, samt en oavgjord match mot Rumänien hade de regerande mästarna tagit sig till slutspel på ett mödosamt sätt. I åttondelsfinalen mot ärkefienden Brasilien var man således stort nederlagstippat. Brassarna dominerade också totalt förutom när det gällde antal mål. Medan brassarna brände chans på chans behövde Maradona bara en tiondels sekund för att genialt lyckas frispela Caniggia och avgöra matchen. Väldigt orättvist, men sådan är ju som bekant fotbollen ibland.

Efter ett straffdrama i kvarten mot Jugoslavien var det sedan dags för Argentina att ta sig an värdlandet Italien. Skyttekungen Schillaci gjorde mål redan efter dryga kvarten, men Caniggia kvitterade och tvingade fram ytterligare en straffsparksläggning. Maradona, som missat en straff mot Jugoslavien, slog in sin den här gången och efter Goycoecheas räddning på Serenas straff var Argentina åter i VM-final. Hela Italien grät, så när som på en stad, Neapel, där de flesta hade sina sympatier hos klubbens storstjärna Maradona.

Västtyskland fortsatte imponera i slutspelet. Europamästarna Holland slogs tillbaka i åttondelen och i kvartsfinalen lyckades man besegra ett mycket formstarkt Tjeckoslovakien. I semifinalen skulle det sig visa sig bli tuffare. England, som slagit ut Kamerun i sin kvartsfinal, i VM:ets för övrigt klart bästa match, stod för motståndet, och pressade tyskarna till straffar efter en oerhört dramatisk förlängning, som bland annat innehåll var sin klockren stolpträff. Pearce och Waddle bommade dock sina försök och Västtyskland hade välförtjänt tagit sig till final.

Argentina tvingades efter sitt brutala spel i semifinalen undvara tre avstängda spelare i finalen och bjöd inte på någonting kreativt. Västtyskland förde finalen från första stund och var det klart bättre laget. Det var dock 0-0 i halvtid och långt in på den andra halvleken. Först i den 85:e minuten slog Västtyskland till, på straff av Brehme efter att Völler sparkats ner i straffområdet. Solklar för alla utan argentinarna som efter matchen fullkomligt kastade sig över domaren i frustration.

Rätt lag hade dock vunnit turneringen och Fotbolls-VM hade för mig blivit en kärleksaffär jag aldrig kommer att skilja mig ifrån. Kanske visste man någonstans redan då att det fyra år senare skulle bli en svensk fest utan dess like.

[email protected]

Grupp A - Costa Rica

Medford
Den 20:e juni 1990 är ett datum som alla fotbollsintresserade svenskar vill glömma, i Costa Rica är det ett datum som kommer vilja minnas i evighet. För det var då Costa Rica i sitt första VM slutspel tog sig vidare till åttondelsfinal efter 2-1 mot Sverige. I åttondelsfinalen blev det visserligen förlust men bara framgången att nå dit hyllades i hemlandet. Sedan tog det ett tag innan man lyckades kvala in igen, men 2002 blev de klara för VM andra gången i historien. Man lyckades riktigt hyggligt och man var väldigt nära att gå vidare men föll på sämre målskillnad gentemot den slutliga tren Turkiet. I kvalet till detta Världsmästerskap hade man till en början väldiga problem men när man anställde den nuvarande tränaren Alexander Guimaires vände det och man lyckades till sist kvala in. Brasilienfödde Guimaires är en riktig taktiker som förespråkar indvidualisten och låter därför många unga spelare komma fram och spela.Laget har också en bra blandning mellan gamla och unga spelare som ändå har haft tid att spela ihop sig. Men Costa Ricas problem ligger i försvarsspelet och man hade flera gånger problem med detta i kvalet. Och i VM möter man också bättre spelare som kan bli övermäktiga denna lilla nationen från Centralamerika.  

LAGDELAR

Målvakter: Costa Ricas första målvakt heter Jose Francisco Porras. Han kommer att vara en mycket viktig spelare för landet i detta Världsmästerskap, främst tack vare sina ledaregenskaper. Han kallas "super poras" i det egna landet och är en etablerad stjärna i den inhemska ligan. Han är på toppen av sin karriär och har arbetat hårt för att komma dit. Detta VM blir nog hans sista och efter det tar nog den yngre Alvaro Mesan över som ny förste målvakt.

Försvar: Försvaret är Costa Ricas akilles häl och ska man ha någon chans alls att ta sig vidare till slutspelet måste försvaret fungera perfekt. Den mest namnknniga spelaren i detta försvar är Gilberto Martinez som i dagsläget är klubbkamrat med George Mourad i Brescia. Han kommer som högerback att få arbeta väldigt hårt i defensiven men kommer också agera uppåt i plan. I mittförsvaret huserar Luis Marin som även var med i VM fyra år tidigare, tillsammans med målvakten Porras kommer de försöka dirigera laget i försvarsspelet. Brevid hans sida kommer nog Ron Myle spela som deltog i landets OS-spel i Aten 2004. Andra försvarare som Costa Rica kan komma att använda i VM är Michael Umana med spel från MLS på meritlistan, Jervis Drummond som spelar i Saprissa som är inhemska ligans bästa lag och Mauricio Wright som har varit med i landslaget i över tio år och även han med MLS spel i ryggsäcken.

Mittfält: Costa Ricas mittfält har en härlig blandning av gammalt och nytt, man har flera mycket spelskickliga namn på dessa positioner och det kan bli en positiv överraskning för många att se dessa i VM. Man har till exempel sin kapten, Jafed Soto, agerandes på mittfältet som kombinerar en fin högerfot tillsammans med hårt defensivt arbete.

På någon av flankerna har man unge Christian Bolanos som kan spela på både höger eller vänsterkant och som med sin snabbhet kommer försöka utmana mycket och komma runt för inlägg. I Winston Parks har man en outnyttjad källa, denne har under en längre tid dragits med skador vilket även resulterat i lite speltid i klubblaget. Om han kan bli frisk och hitta formen så har Costa Rica en mycket bra spelare där. Om annat så får man använda sig av spelare som Alonso Solis som hade en viktig roll i VM kvalet från sin offensiva mittfältsplats. Solis har provat på spel i europa i ett av våra grannländer, närmare bestämt i Norge och SK Brann, för tillfället spelar han i Saprissa, där han är en viktig kugge.

En annan intressant spelare som vi kan komma att se i Tyskland är Randell Azofifa han representerar det yngre gardet som kan få sitt genombrott i detta VM. Han är erkänd för att ha ett ruggigt skott som sägs vara bland de bättre av de unga spelarna kring Amerika. Bland de mer rutinerade spelarna syns Mauricio Solis som spelade alla de tre matcherna i VM för fyra års sedan, Men han har också rutin från spel i både England och Grekland men även i Mexico och USA. Till sist men inte minst ska även Walter Centeno nämnas. Han kommer med all säkerhet vara spelfördelare i Costa Rica och ska med sin fina blick över spelet och goda passningsspel försöka öppna motståndarnas försvar. Han har spelat över 50 matcher i landslaget och ses som en veteran i sommar. 

Anfall: I Costa Ricas anfall  återfinns landets stora fixstjärna Paulo Wanchope. Han är den klart mest namnkunniga spelaren i truppen och folkets hopp vilar hos honom. Med sina 43 landslagsmål är han bäst genom tiderna i Costa Rica, men om han vill utöka dessa måste det ske under VM eftersom han efter mästerskapet avslutar sin landslagskarriär.  Vid sin sida kommer nog Wanchope få Ronald Gomez som med sin snabbhet och sina vassa avslut skapar ett tillsynes väldigt bra radarpar som ska kunna ställa till problem för många lag.

Nyckelspelare: Backlinjen. Ska man ha någon chans att gå vidare måste hela backlinjen spela på toppen av sin förmåga, endast då finns det möjlighet att nå sextondelsfinalerna.

[email protected]

Truppen i sin helhet:

Målvakter: Wardy Alfaro, Alajuelense, Jose Porras, Saprissa, Alvaro Mesen, Herediano.
Försvarare: Gilberto Martinez, Brescia, Luis Marin, Alajuelense, Michael Rodriguez, do, Harold Wallace, do, Jervis Drummond, Saprissa, Douglas Sequeira, Real Salt Lake City, Leonardo Gonzalez, Herediano, Michael Umana, Brujas, Gabriel Badilla, Saprissa.
Mittfältare: Carlos Hernandez, Alajuelense, Walter Centeno, Saprissa, Christian Bolanos, do, Randall Azofeifa, do, Mauricio Solis, Comunicaciones, Danny Fonseca, Cartagines.
Anfallare: Ronald Gomez, Saprissa, Alvaro Saborio, do, Victor Nunez, Cartagines, Kurt Bernard, Puntarenas, Paulo Wanchope, Herediano.

Grupp A - Ecuador

14498-69
Fram tills VM i Sydkorea/Japan 2002 var Ecuadors VM-Historia ej befintlig. Väl där så skrapade man ihop tre poäng efter seger i avslutningsmatchen mot Kroatien. Man hade tagit sig vidare genom det sydamerikanska kvalet som tvåa, en poäng före Brasilien. Nu, fyra år senare, har man lyckats kvala in till VM för andra gången, denna gång som trea efter Argentina och Brasilien. Men kvalet började knackit och efter sju omgångar så slutade dåvarande tränaren Hernan Dario Gomez. Denne ersattes av Colombianen Suarez, som var tränare under VM 2002. Med honom som nygammal inspiration lyckades laget spela ihop sig och gick igenom kvalet obesegrade på hemmaplan. Men man hade desto större problem på bortaplan där det endast blev fem poäng jämfört 23 på hemmaplan.

Anledningen till den stora skillnaden kan bero på Ecuadors hemmaarena som ligger i huvudstaden Quito, 2850 meter över havet. I Tyskland har man ingen fördel av höghöjdsplaner men man har ändå en hyfsad chans att ta sig vidare från gruppen. Sedan VM 2002 så har man avancerat från 71 plats till 37:e på FIFA:s världsranking vilket visar de stora framsteg man har gjort.

LAGDELAR

Målvakter: Till VM kommer Ecuador skicka tre målvakter, som är Edwin Villafuerte, Cristian Mora och Damian Lanza. Av denna skara kommer troligtvis Cristian Mora vara förstamålvakt efter att inte för så länge sedan gjort tävlingsmatch debut. Redan i den första matchen mot Bolivia gick han in och visade att det var hans plats med två avgörande räddningar, vilket hjälpte Ecuador till seger med 2-1.

Försvar: Ecuador bygger sitt lag på en säker defensiv men därmed är man inte tråkiga framåt då man använder sig av effektiva kontringar. Man erhåller inte kanske så namnkunniga spelare men  har ändå erfarerna försvarare som Ulises de la Cruz och Ivan Hurtado med viss internationell rutin. Man använder sig av spelskickliga ytterbackar där Ulises de la Cruz har stor betydelse som högerback. 

Mittfält: På mittfältet har man om möjligt ännu mindre kända spelare och förlitar sig väldigt mycket på sina unga spelare. Dessa har självklart chans att blomma ut vilket behövs om man ska kunna gå vidare.

Anfall: I anfallet har man en hyfsad stark uppsättning med spelare som Agustin Delgado, Ivan Kaviedes och Edison Mendez. De två förstnämnda med rutin ifrån Europa, Delgado som spelade under en kort period i Southampton men som var mycket skadad och lämnade klubben under lustiga omständigheter. Men publiken i Southampton kommer fortfarande ihåg honom efter hans avgörande mål mot Arsenal. Kaviedes har varit runt i olika klubber i Europa bland annat i Italien och England men har kommit upp sig till åren och kommer få svårt att knipa en plats Delgado och Mendez.    

Nyckelspelare: Agustin Delgado. Om Ecuador ska ha chans att gå vidare måste man sätta sina chanser som främst Agustin Delgado kommer få. Han är även viktig med sin internationella erfarenhet efter tiden i Southampton för några år sedan.

[email protected]

Truppen i sin helhet:

Målvakter: Edwin Villafuerte, Deportivo Quito, Cristian Mora, Liga de Quito, Damian Lanza, Aucas.
Försvare: Ivan Hurtado, Al Arabi, Geovanny Espinoza, Liga de Quito, Paul Ambrossi, Liga de Quito, Neicer Reasco, Liga de Quito, Ulises de la Cruz, Aston Villa, Jorge Guagua, El Nacional, Jose Luis Perlaza, Olmedo.
Mittfältare: Marlon Ayovi, Deportivo Quito, Edwin Tenorio, Barcelona, Edison Mendez, Liga de Quito, Patricio Urrutia, Liga de Quito, Cristian Lara, El Nacional, Segundo Castillo, El Nacional, Antonio Valencia, Recreativo Huelva, Luis Saritama, Deportivo Quito.
Anfallare: Felix Borja, El Nacional, Christian Benitez, El Nacional, Ivan Kaviedes, Argentinos Juniors, Agustin Delgado, Liga de Quito, Carlos Tenorio, Al Sadd.

Grupp A - Polen

Lato
Sedan Grzegorz Lato´s och Zbigniew Boniek´s glansdagar har Polen, trots en folkmängd på över 38 miljoner invånare, saknat en riktig storstjärna, och inte heller ser det ut att finnas någon i årets VM-trupp. Det positiva för polackerna är dock att man hamnat i en klart vettig grupp, betydligt enklare än senast i Japan/Sydkorea, där man floppade rejält. Polens landslag består inte av så speciellt namnkunniga spelare, men visst finns där vissa spetskvaliteter, inte minst i målfarlige Maciej Zurawski. Sammanfattat har man ett jämnt lag och ett starkt kollektiv. Utan att på något sätt underskatta Costa Rica ser det ut som att andraplatsen i gruppen lär stå mellan Polen och Ecuador. Den 13 november ifjol möttes lagen i Barcelona och då segrade polackerna med hela 3-0. Något som, även om båda lagen lär formeras annorlunda den 9 juni, definitivt talar för Polen. Förbundskapten Pawel Janas manskap har goda chanser att nå åttondelen, sedan lär det dock bli tuffare.

LAGDELAR

Målvakter: Polen har i dagsläget två starka målvaktsalternativ med helt olika bakgrund. Jerzy Dudek är den mest välkände och gjorde något av sitt livs match i CL-finalen mot Milan så sent i fjol. Den här säsongen har dock gått tyngre, och Dudek har aldrig varit någon speciellt stabil målvakt. Snarare en med otrolig högstanivå. Förbundskapten Janas valde istället att satsa på Celtics stjärnskott Artur Buruc som gjort en mycket bra säsong i skottska Celtic, och detta ledde till att Dudek lämnades utanför truppen.

Försvar: Det är aldrig fel att föryngra, men Janas spelade ett högt spel då han plockade bort rutinerade 33-åringen Tomasz Klos ur truppen till förmån för 22-årige Dariusz Dudka. Klos har varit en av Polens absolut viktigaste spelare de sensaste åren, och uttagningen förvånar många. Jacek Bak, Michal Zewlakow och Mariusz Lewandowski är hyfsade namn, men frågan är om det räcker? Polen kan få stora problem defensivt.

Mittfält: Jazek Krzynowek är mannen som måste fungera om Polens mittfält ska kunna göra det. 30-åringen är ett aktat namn i Bayer Leverkusen och är ännu viktigare för sitt landslag. Inte minst på grund av sin målfarlighet. I övrigt är det inga direkta världsnamn i truppen, men däremot en rad hårt arbetande lagspelare, som Sebastian Mila, Kamil Kosowski, Euzebiusz Smolarek, Arek Radomski och Miroslaw Szymkowiak.

Anfall: Portugal gjorde 27 mål i VM-kvalet vilket var fjärde mest av alla de Europeiska lagen. Och detta i en grupp med endast sex deltagande lag. Detta har de mycket att tacka sitt hyperfarliga anfallspar Maciej Zurawski/Tomasz Frankowski för. Duon gjorde hela 14 mål i kvalet och bidrog därmed starkt till Polens avancemang. Nu blev Frankowski dessvärre skadad mot Färöarna och missar VM. Detta öppnar för Tottenhamspelaren Grzegorz Rasiak, som i år varit utlånad till Southampton. Han är bra, men Frankowski är ändå en tung förlust.

Nyckelspelaren: Jazek Krzynowek hade för ett par år sedan lekstuga mot Real Madrid i Leverkusens 3-0-seger i Champions League. Han gjorde dessutom en stark VM-turnering i Japan/sydkorea. Krzynowek är förvisso ingen Boniek, men tveklöst en mycket bra fotbollsspelare.

Överraskningen: Det blir nog ganska ont om överraskningar i Janas rutinerade landslagstrupp. Man får väl välja målvakten Artur Buruc, som konkurrerade ut Jerzy Dudek i kampen om målvaktsplatsen. Buruc har visat i Celtic att han kan bli att räkna med och 26 år är ingen ålder för en målvakt. Håll även ögonen på Euzebiusz Smolarek.

[email protected]

Truppen i sin helhet:

Målvakter: Artur Boruc, Celtic, Tomasz Kuszczak, West Bromwich, Lukasz Fabianski, Legia Warsawa.
Försvarare: Jacek Bak Al Rayan, Mariusz Jop, FK Moskva, Michal Zewlakow, Anderlecht, Marcin Baszczynski, Wisla Krakow, Seweryn Gancarczyk, Metallist Tjarkov, Mariusz Lewandowski, Sjachtar Donetsk, Dariusz Dudka, Wisla Krakow.
Mittfältare: Jacek Krzynowek, Leverkusen, Miroslaw Szymkowiak, Trabzonspor, Radoslaw Sobolewski, Wisla Krakow, Euzebiusz Smolarek, Dortmund, Kamil Kosowski, Southampton, Arkadiusz Radomski, Austria Wien, Sebastian Mila, do, Damian Gorawski, FK Moskva, Piotr Giza, Cracovia.
Anfallare: Maciej Zurawski, Celtic, Grzegorz Rasiak, Southampton, Pawel Brozek, Wisla Krakow, Ireneusz Jelen, Wisla Plock.

Grupp A - Tyskland

breitner
Att värdnationen fått en gynnsam lottning råder det väl inga som helst tvivel om. Varken Ecuador, Polen eller Costa Rica ska kunna stoppa tyskarna från att avancera till åttondelen från denna på pappret svagaste gruppen i hela VM. Bakom Tyskland kan det bli jämnt, med en liten fördel för Polen.

Värdnationerna brukar alltid vara med i förhandsdiskussionen inför ett VM, inte minst då turneringarna spelas i etablerade fotbollsländer. Men frågar man den tyska befolkningen idag är det mesta negativt i synen på landslaget. Det har varit turbulent i Tyskland, inte minst vid sidan av planen. Klinsmann har fått en hel del kritik efter sitt val att leda laget från sin bostad i Florida. Kritik som lett till att Klinsmann tillfälligt tvingats flytta hem till Tyskland igen. Dessutom har folk i ledarstaben valt att hoppa av sedan han bestämt sig för att satsa på Lehmann istället för Kahn. Tyskland har fått en mycket enkel lottning, vilket givetvis är positivt. Publikstödet kan också bidra till sitt, men några spelare måste definitivt överträffa sig själva om Tyskland ska kunna ha något i guldstriden att göra. I dagsläget är man alldeles för beroende av Michael Ballack.

LAGDELAR

Målvakter: Förbundskapten Jürgen Klinsmann har redan nu gjort klart att han kommer att låta Jens Lehmann vakta den tyska buren i VM, och det är i dagsläget inget konstigt beslut. Lehmann har gjort en strålande vår och i högsta grad bidragit till Arsenals framfart i Champions League. Rutinerade Oliver Kahn, VM´s bäste spelare för fyra år sedan, tog beslutet hårt och har meddelat att han kommer att sluta i landslaget efter VM. Timo Hildebrand kan vara en framtida stormålvakt och skulle vara förstemålvakt i de flesta landslag. Målvaktssidan ser bra ut för Tyskland.

Försvar: Klinsmann satsade ungt i för-VM och lär fortsätta likadant i sommarens mästerskap. Philip Lahm är utan tvekan en av världens bästa ytterbackar, men hur är formen efter alla skadeproblem? Huth, Mertesacker, Friedrich, Jansen och Metzelder är bra namn, men knappast några spelare man vinner VM med. Försvaret har varit stabbigt och här har Klinsmann problem. Någon på backsidan måste kliva fram rejält och jag har svårt att tänka mig Nowotny göra det.

Mittfält: Tysklands mittfält består i dagsläget av Michael Ballack och en rad komplementsspelare. Sebastian Deisler skada var något av det sämsta som kunde hända Tyskland och nu hänger mycket på lite äldre spelare som Bernd Schneider och Torsten Frings. Bastian Schweinsteiger har gjort bra ifrån sig i Bayern och bör ha en plats i startelvan. Det finns många vettiga namn på mitten, men Ballack är den ende världsstjärnan.

Anfall: Klinsmann visade prov på styrka när han plockade bort Kevin Kuranyi från VM-truppen. Ett logiskt, men tufft beslut. I anfallsspelet handlar nu det mesta om Miroslav Klose, som gjort en stark säsong i Bundesliga. Klose är ganska mångsidig och kan fungera både som target och striker. Dessutom är han stark i huvudspelet. Vid sidan av Klose har jag svårt att se hur Klinsmann ska kunna välja Oliver Neuville, Gerald Asamoah eller Mike Hanke före det senaste årets stora samtalsämne Lukas Podolski.

Nyckelspelaren: Ingen mittfältsspelare i VM är så viktig för sitt lag som Michael Ballack. Mannen som Glenn Hysén aldrig sett bra måste absolut pricka formen i juni om Tyskland ska kunna vara med och slåss om guldet. Det som talar för att han kommer att göra ett starkt VM är att han så gott som alltid varit bra i landslagströjan. Nu är det tänkt att han ska ta det stora steget och slå sig in bland de riktigt stora tyska spelarna i historien.

Överraskningen: Överraskning och överraskning, men 21-årige Lukas Podolski har alla möjligheter att bli tyskarnas främste målskytt i VM. Och går Tyskland långt kan det bli många mål för stortalangen. Podolski har hittills gjort 10 mål på 22 landskamper och efter VM är det redan klart att han lämnar Köln för Bayern München.

[email protected]

Målvakter: Jens Lehmann, Arsenal, Oliver Kahn, Bayern München, Timo Hildebrand, Stuttgart.
Försvarare: Arne Friedrich, Hertha Berlin, Robert Huth, Chelsea, Marcell Jansen, B. Mönchengladbach, Philipp Lahm, B. München, Per Mertesacker, Hannover, Christoph Metzelder, Borussia Dortmund, Jens Nowotny, Bayer Leverkusen.
Mittfältare: Michael Ballack, B. München, Tim Borowski, Werder Bremen, Torsten Frings, Werder Bremen, Sebastian Kehl, Borussia Dortmund, Bernd Schneider, Bayer Leverkusen, Bastian Schweinsteiger, B. München, Thomas Hitzlsperger, Stuttgart.
Anfallare: Gerald Asamoah, Schalke 04, Miroslav Klose, Werder Bremen, Oliver Neuville, B. Mönchengladbach, Lukas Podolski, Köln, Mike Hanke, Werder Bremen, David Odonkor, Borussia Dortmund.

VM vi minns - 1986.

Panini.

Från början var det meningen att Colombia skulle ha anordnat VM-turneringen 1986, men myndigheterna där beslutade att det skulle bli för dyrt. Istället valdes Mexiko som värdnation (beslutet togs faktiskt i Stockholm 1983). Landet skakades av en kraftig jordbävning endast 8 månader innan arrangemanget, vilket gjorde att säkerheten ifrågasattes, men när väl turneringen blåstes igång så gjordes den det utan några incidenter. Och vilken turnering det blev!!!

När allt var slut stod Argentina (läs Maradona) som segrare efter en spännande final mot Västtyskland, men som alltid är det "vägen dit som är mödan värd." Under turneringen bjöds fansen på mycket bra spel, fantastiska mål, och en hel del överraskningar.

Efter gruppspelet såg Danmark, Sovjet, och Brasilien ut som tänkbara mästare. Framförallt Danmark hade imponerat enormt med att utklassa Uruguay och enkelt besegra tyskarna. Jesper Olsen lekte in straffar i parti och minut, Preben Elkjaer var outstanding, och Laudrup den äldre dominerade på mitten. I åttondelen blev dock Spanien (Butragueno- 4 mål!) för starka. Sovjet spelade också en offensiv fotboll, men även där vek man ner sig när det gällde. Med stor hjälp av Erik Fredriksson lyckades Belgien vinna i andra omgången.

Brasilien spelade bländande fotboll under turneringen. De slog Polen med 4-0 i åttondelsfinalen, där Josimar's 2-0 mål är bland det ruggigaste jag har sett - en högerkanon från dålig vinkel i klyk... I kvartsfinalen gör brassarna ett av de snyggaste målen i historien: de rullade upp det franska försvaret så mycket att Bengans "gurkburk" framstår som en pojklags variant, och helt plötsligt var Careca fri och krutade in 1-0. Denna matchen räknas som en av de främsta i VM-historien, och tyvärr var ett lag tvungen att tacka för sig. Det blev Brasilien som förlorade efter straffar. 

Som vanligt betydde skönspel inte så mycket när det kom till kritan. Tyskarna snubblade sig till exempel vidare hela vägen till final; i åttondelsfinalen skjuter Matthäus in en frispark i slutminuterna mot Marocko (muren felplacerad), i kvarten skjuter Mexiko bort sig i straffläggningen och i semifinalen tappar den franske målvaktsfantomen Joël Bats in en frispark från Brehme tidigt i matchen. Belgien kravlade sig vidare som trea från gruppen, hade tur att ta sig vidare från kvartsfinalen (straffvinst mot Spanien), men i semin tog det slut.  De förlorade mot Argentina.

Diego Maradona gjorde totalt 5 mål och 5 assist i turneringen, dvs han låg bakom det mesta Argentina gjorde (de gjorde totalt 14 mål). Alla hans mål från detta VM:et är fantastiska i sig: kvitteringen mot Italien - där han skjuter i helt fel ögonblick och ställer målvakten; "the hand of God" mot England; dribblingsmålet mot samma land; en sannslös vrickning och ett lika imponerande (dock inte lika långt som mot England) dribblingsmål i semin mot Belgien. Efter en något misslyckad final så avgör han ändå hela turneringen med att spela fri "El Burru" Burruchaga till segermålet med endast 7 minuter kvar. Turneringen fick ett värdigt slut och en värdig mästare.

[email protected]

VM vi minns - 1982.

Panini.

Som ett led i uppvärmningen inför den stora VM-festen i Tyskland väljer CSU's medlemmar att under rubriken "VM vi minns" göra en nostalgi-tripp tillbaka i tiden till VM som berört oss på ett närmast religiöst sätt.

Min generations första och kanske bästa VM-minnen kommer alltid ge mig blandade känslor. Aldrig förr har joga boniton varit så vacker som denna sommar när brassarna spelade sambafotboll som spred leenden över hela världens fotbollsälskare. Samma leenden som snabbt byttes till tårar när den onda sidan - catenaccion krossade liret för vad det verkar som för all framtid. Mer om det senare, låt mig börja med en slutsummering.

Vi fick beskåda ett mål i en premiärmatch sedan 1962. Belgaren van den Bergh satte 1-0 mot regerande världsmästarna Argentina. Ett Argentina med den då unge Maradona som redan skaffat sig ett rykte som en av världens bästa, men som inte alls pallade trycket och fick till slut lämna turneringen utvisad och utslagen i andra gruppspelet.

Västtyskland lyckades med bedriften att deltaga i två skräpmatcher, både mot England och Österrike spelade man på resultat. Framförallt mot Österrike när båda lagen gick vidare vid ett 1-0 resultat till tyskarna, fick vi se prov på den värsta sortens fotboll. Lagen turades om att köra valfri passningsövning på mittplan i 5 minuter innan man släppte över bollen till motståndarlaget för att själva kunna gå och dricka vatten. Sedan dess är reglerna ändrade så att de sista gruppspelsmatcherna spelas samtidigt. Troligtvis inte till någon större tröst för Algeriet som straffades hårt 1982.

Tyskarna som för övrigt uppträdde som om det var världskrig i fotboll. Det var dom mot hela världen, de till och med hatade och hatades av sitt egna folk. Spelarnas fullproppade egon gjorde att hatet även var stort mellan medspelarna. Kriget kulminerade när målvakten Schumi lekte tanks och körde över Battiston i semifinalen. Inte en min rörde han efter att ha slagit ut tänder och brutit halskotan på den stackars fransmannen.

Fransmännen som näst efter Brasilien spelade den vackraste fotbollen. Platini, Soler, Giresse och Tigana visade upp vad som komma skulle i det framtida EM slutspelet två år senare.

Brasilien då. Ja, man saknar ord. Vilka gudabenådade spelare som lirade fotboll som från himlen sänt. Junior, Falcão, Toninho, Sócrates, Oscár och Eder hade kvaliteter som bjöd upp till samba i varje match. Då har jag inte nämnt den bäste, "den vite Pelé". Zico, den lille store spelaren personifierade futebol de arte. Hans sätt att behandla bollen och blick för spelet slår det mesta jag sett på en arena.

Brassarna vann sina första fyra matcher på ett övertygande sätt med 13-3 i målskillnad. Deras lag innehöll superstjärnor på varje position förutom på två skönhetsfläckar. Målvakten Valdir Perez var sämre än en trasig cykel och centern Serginho var allt annat än brasiliansk i sin spelstil. Det blandat med högmod, gjorde att VM's skyttekung Paolo Rossi kunde skjuta Italien vidare till semifinal.

Den 5 juli 1982 var och förblir en sorgens dag. Catenaccion segrade över samban. Fotbollsanalytikern tycker säkert det var rättvist. Men för alla oss som förälskade oss i a selecão så var Italiens 3-2 seger blytung. För en tioåring tog sommaren slut redan då.

[email protected]

Fotnot. Italien vann finalen över Västtyskland.

Bortskänkes: Den stulna fotbollen.

addio
Tack för grappan.

Rykten är en sak, tidningarnas avskyvärda journalistik att skapa chockrubriker även så. Men är bara hälften sant av allt som grävts fram om anrika Juventus, oavsett bevismatriel eller ej så är jag beredd att kasta in halsduken.

Finns det någon gräns för när skilsmässa är acceptabelt inom katolismen? Kan ett äktenskap mellan ett fan och dess klubb i hjärtat knaka såpass i fogarna, att man får lov att rycka loss klubbmärket från själen?

I åratal har jag frustat, svurit, ryst, jublat och vrålat åt mitt Juventus. Älska är ett starkt ord i dessa sammanhang, men att det var kärlek vid första ögonblicket råder det inga tvivel om. Jag ångrar inte en sekund, men så får man det här slaget i ansiktet. En ren käftsmäll.

Hur många lik i garderoben har Triaden på sitt samvete? Att i slutändan förstöra så mycket för en av världens största klubbar är helt obegripligt svårt att förstå.

Inga fällande domar har ännu bevittnats, troligtvis har vi än så länge bara delgetts toppen av isberget i denna skandal. En skandal som inte bara fläckar ner Juventus utan hela den italienska fotbollen.

Än har jag inte bestämt mig angående ett fortsatt liv som Juventino. Jag befinner mig fortfarande i förnekarstadiet, klubben i mitt hjärta har varit otrogen BIG TIME och jag lider enormt.

[email protected]

VM truppen är spikad.

Alla visa män
Lars-Roland har funderat klart.

Följande blågula kämpar åker ner till Tyskland för att stå upp för sitt land.

Målvakter:
  Andreas Isaksson, 24 år, Rennes
  John Alvbåge, 23 år, Viborg
  Rami Shaaban, 30 år, Fredriksstad

Försvarare:
  Erik Edman, 27 år, Rennes
  Petter Hansson, 29 år, Heerenveen
  Teddy Lucic, 33 år, Häcken
  Olof Mellberg, 28 år, Aston Villa
  Mikael Nilsson, 27 år, Panathinaikos
  Fredrik Stenman, 22 år, Bayer Leverkusen
  Karl Svensson, 22 år, IFK Göteborg

Mittfältare/forwards:
  Nicklas Alexandersson, 35 år, IFK Göteborg
  Marcus Allbäck, 32 år, FC Köpenhamn
  Daniel Andersson, 28 år, Malmö FF
  Johan Elmander, 25 år, Bröndby
  Zlatan Ibrahimovic, 24 år, Juventus
  Mattias Jonson, 32 år, Djurgården
  Kim Källström, 23 år, Rennes
  Henrik Larsson, 34 år, Barcelona/Helsingborg
  Tobias Linderoth, 27 år, FC Köpenhamn
  Fredrik Ljungberg, 28 år, Arsenal
  Markus Rosenberg, 23 år, Ajax
  Anders Svensson, 29 år, Elfsborg
  Christian Wilhelmsson, 26 år, Anderlecht

Reserver på hemmaplan:
  Bengt Andersson, IFK Göteborg
  Christoffer Andersson, Lilleström
  Kennedy Bakircioglü, Twente
  Fredrik Berglund, Esbjerg
  Mikael Dorsin, Rosenborg
  Tobias Hysén, Djurgården
  Daniel Majstorovic, Basel
  Max von Schlebrügge, Hammarby
  Alexander Östlund, Southampton
Tomas Ledin, EMA

[email protected]

Uppdaterat.

Just nu flyttar C.S.U fram sina lagdelar inför en våldsam slutforcering mot sommarens VM-slutspel. Vi kommer bl a delge er våra analyser över samtliga slutspelsklara lag.

Tills dess får ni inte missa uppdateringarna angående våran VM Kick Off - C.S.U's 1 års jubileum med Motala Mästaren i fotbollsfrågesport på programmet. Läs mer här

Inbjudningar till årets fest kommer delas ut i dagarna.

[email protected]

Uppdaterat.

Så har då äntligen vårat senaste nyförvärv - Erik Ström, fått sin plats i C.S.U's startuppställning.

Läs mer under
Medarbetare

[email protected]

hits