Den Svenska klubbfotbollens formsvacka.
Den här typen av frågor är aldrig enkla att besvara, men jag tror att det finns ett par orsaker som är lite större än de övriga. Det största av alla problem tror jag bottnar i att allsvenskan är alldeles för jämn. De mindre allsvenska klubbarna har inte alls lika stor respekt för de större, på samma sätt som de hade ett antal år tillbaka i tiden. Detta innebär att man inte är villiga att släppa sina talanger och tongivande spelare på samma sätt som under till exempel IFK Göteborgs storhetstid, och kontentan av detta blir därför att stortalangerna inte hamnar i samma klubbar.
I dagsläget har alla allsvenska klubbar, utom möjligen Landskrona, Gefle, Sundsvall och Assyriska, någon eller till och med några spelare som skulle gå direkt in i regerande svenska mästarlaget Malmö FF:s startelva. Och med de skador och sjukdomar man drabbats av den senaste tiden skulle Landskronas Kevin Amuneke tveklöst ta en plats i Prahls förstaelva.
Att allsvenskan är jämn och oviss har givetvis sin charm, men samtidigt medför denna utveckling att storklubbarnas väg till Europatoppen blir allt längre. Och frågan är om detta i längden är bra för svensk fotboll.
Storklubbarna har inte tillräckligt mycket pengar och ligger inte på en tillräckligt hög nivå sportsligt, för att småklubbarna inte ska kunna nobba deras bud. När Göteborg var som bäst på 90-talet hade man plockat till sig en spelare av Jimmy Dixons kaliber på nolltid, medan dagens Malmö FF, trots alla Zlatan- och Rosenbergmiljoner verkar ha enorma problem att kunna signa honom. Häckens representanter ser inte sig själva som någon klubb som bara ska erbjuda storklubbarna talanger utan vill vara med och utmana på allvar. I Häckens fall givetvis på grund av Gothia Cup-miljoner, men ändå.
Fredrik Lundqvist gick till utlandet utan att gå via en toppklubb, Mikael Nilsson lämnade visserligen ett Halmstad som låg överst i tabellen under sommaruppehållet, men inte heller Halmstad kan räknas som en storklubb. Landskrona har förklarat att man inte tänker sälja Kevin Amuneke till någon annan allsvensk klubb, och Häcken har visat samma förhandlingsmetod när det gäller Dioh Williams.
När nu dessutom både Elfsborg och Helsingborg fått in externa finansiärer som bidrar med stora summor kan även de vara med och slåss om guldet några år framöver.
Man kan diskutera vad som är rättvist och inte, men vad jag har förstått så får alla klubbar lika mycket pengar av inkomsterna från PPV och Canal +, och det går enligt mitt tycke att diskutera det rättvisa i. Om klubbar som Hammarby, IFK Göteborg, Djurgården, Malmö FF och AIK (nästa år) drar betydligt mer tittare till dessa sändningar bör man väl också få en större del av kakan än de klubbar som knappt lockar några tittare alls.
I de stora fotbollsländerna får klubbarna själva förhandla fram sina tv-avtal och det kanske kan vara en rimlig lösning även inom den svenska fotbollen.
Men är det verkligen så långt till det europeiska mittskiktet som Malmö FF visade i matchen mot Thun?
Däremot måste man kunna prestera bättre än man gjorde mot Thun, och den insatsen finns det inget som helst försvar för. Malmö har också haft för höga förväntningar på sina hemvändare, vilket både varit lite logiskt och en aning naivt. Daniel Andersson har varit genomgående bra i år, i synnerhet under våren. Yksel Osmanovski har stått för en rad ofattbart svaga insatser, och Anders Anderssons inledande matcher efter ankomsten till Sverige har varit genomgående bedrövliga. Och Patrik Andersson har ju varit skadad i stort sett hela året.
Markus Rosenbergs snabbhet och rörlighet saknas (även om Marcus Pode försöker), och frågan är om man kanske missade en plats i slutspelet när man inte signade Fredrik Berglund i somras. Med ”Bella” i laget hade man förmodligen kunnat vinna hemmamötet med ett par mål, och det var ju i första mötet som man egentligen spelade bort sig.
Att MFF inte lyckades gå vidare känns riktigt, riktigt tråkigt, och då gillar jag egentligen inte Malmö FF något nämnvärt. Men Sverige behöver få ut lag i Europa snarast möjligt, och självklart är en gruppspelsplats i Champion´s League något som skulle gynna den svenska fotbollen rejält.
Hellre ett toppskikt som med jämna mellanrum får ta emot lag som Barcelona, Manchester United och Milan, än 14 lag på samma poäng inför den allsvenska slutomgången…
Till sist, det skulle nog gå att plocka ihop ett konkurrenskraftigt lag till europaspel bland de allsvenska lagens spelarmaterial. Eller vad sägs om följande trupp:
Målvakter: Bengt Andersson, Ante Covic
Försvarare: Max von Schlebrügge, Petúr Marteinsson, Teddy Lucic, Jimmy Dixon, Jon-Inge Höiland, Joseph Elanga, Tommy Jönsson, Andreas Jakobsson
Mittfältare/Anfallare: Johan Arneng, Tobias Hysén, Mattias Jonsson, Daniel Andersson, Björn Runström, Jari Litmanen, Afonso Alves, Niclas Alexandersson, Atiba Hutchinson, Stefan Selakovic, Anders Svensson, Dioh Williams
Då hade Thun fått större bekymmer…
[email protected]
Vi vill, ni kan, vi ska.
Vill direkt klargöra att himmelsblå inte riktigt är mina färger, men längtan efter ett svenskt lag i CL igen fick mig att reprisera Blådårar 2 - Vägen Tillbaka. Allt för att skapa rätt stämning inför kvällens helt avgörande match i Bern.
Filmen följer MFF´s korta sejour genom Superettan tillbaks till Allsvenskan. På vägen får vi också följa klyschornas mästare Hasse Borg, arbetslösa Lasse och hans Maria och givetvis Zlatan. Det är Zlatan i Rosengård, Zlatan på sitt första mittuppslag, Zlatan mot Mattison, Zlatan om sin mamma, Zlatan till Ajax...
Frågan är om vi någonsin kommer få fram en större artist än Zlatan? Större underhållning än dom scenerna med Zlatan i fokus får man leta efter. Han utstrålar entertainment, vilken estradör. Några magiska ögonblick från filmen:
Självklart den tårgripande hyllningen till sin mamma. - Har hon fött fem eller sex barn, frågande till sin bror? - Fem, hon har det tungt, lätt konstaterande.
Samma dag som han skriver på för Ajax och han får gå runt hos bilförsäljaren och välja vilken bil han vill ha. - Det känns konstigt, men det är bara att vänja sig.
Missa inte heller bonusen på DVD´n, där Zlatan kommenterar sitt berömda mål i La Manga. - Sen skriver journalisterna att jag skriker Zlatan! Zlatan! efter målet. - Det är fel jag skrek Showtime! Showtime!.
Se filmen, se om den om du redan sett den, glöm klubbfärgerna för en kväll, håll tummarna för att vi får ut ett lag i Europa igen. Kan vi sedan få en drömlottning med Zlatan och Malmö FF i samma grupp, så är iallafall jag mer än nöjd.
[email protected]
Taktiktavlan - 1:a halvlek
Språket vi använder är som direkt hämtat från omklädningsrummet, vårdat och sylvasst men ändå alltid med glimten i ögat.
Fotbollsregler - Del 1
Under 1991 och 1992 testades en ny regel i olika serier på olika nivåer. Man skulle inte få passa hem till målvakten med fötterna. Utvärderingen ledde till en ändring i regelboken, en väldigt radikal dessutom. Ändringen gjordes framförallt för att få ett offensivare spel, där ett lag i ledning inte ska kunna maska bort en massa tid.
Det dröjde bara något år innan man vant sig med den nya regeln. Det kändes faktiskt ofattbart att man fått spela hem bollen tidigare. Minns att jag satt och tittade på EM-finalen 1992, mellan Tyskland och Danmark. Efter danskarnas 1-0 hade tyskarna bollen 25%, danska utespelarna 25 %........och Schmeichel 50%! Nåja, nästan i alla fall.
Var går då gränsen? Kan man även förbjuda målvakten att ta med händerna efter att en medspelare avsiktligt kastat inkast, nickat, bröstat bollen? Borde ju bli ännu offensivare...eller?
Personligen tycker jag dock att (framförallt i lägre serier) förbudet allt som oftast leder till en rensning upp på läktaren. Hur offensivt är det?
Top 3 - Lirare i Buster.
Kommer ni ihåg dom, lirarna från serietidningen Buster med dom tuffa underrubrikerna? Jorge Porbillas - Fyndet från Argentina, Dick - Skyttekungen, Jimmy Chelsey - Bolltrollaren, Kid - Kanonskytten, Ben - Friskusen och till sist killen med det fräckaste visitkortet Stark - Matchvinnare att hyra, bara för att nämna några. Bättre förebilder under sin uppväxt får man leta efter, men när det skall rankas en Top 3 så har ovanstående inte mycket att komma med.
Mina Bustergalácticos är killar som har det där lilla extra.
3. Känguru Kid
Glöm Kewell och Viduka. Australiens överlägset bästa bidrag till fotbollen är naturbarnet Kid. Uppvuxen bland pungdjuren Daga och Tarkil, har begåvat killen med en makalös spänst och ett oefterhärmligt löpsteg och tillslag. Redstone Rovers fynd har alltid en plats på min lista.
2. Kevin "Bullen" Mouse
Den korpulente dribblern, som efter stor succé i cupen blev värvad från Alftown Hotcakes F.C. till Tottenford Rovers. En otroligt sympatisk kille med ett makalöst dribblingsregister. En skön fotbollstok som ändå med sitt medicinstuderande visar att han har båda fötterna på jorden och garderar upp för ett liv efter fotbollen.
1. "Super-Mac" Mahony
Obestridlig etta. Kommer det någonsin att födas en bättre fotbollsspelare? Fullständigt komplett nr. 9. Urstark, spänstig, stor, bra "target", bländande teknik och till sist "stora kanonen". Hur många arenor har han förvandlat till rena renoveringsobjekt?
Coachen Ian McWhacker och tränaren Alistair McBrain gjorde århundradets kap när dom hämtade Hot-Shot Hamish från Yttre Hybriderna och värvade honom till sitt Princes Park F.C.