Filosofi vs metod.
Vet inte hur många kommande stortränare jag hört uttala sig om sin fotbollsfilosofi i olika forum och förklarat att man vill spela som Barcelona alternativt Arsenal. Filosofi i all ära, men hur?
Barcas filosofi förutom att omge sig med några av världens bästa fotbollsspelare bygger såklart på stort bollinnehav.
”If we have the ball, they can’t score.” – Johannes Cruijff
Lagen om minskat risktagande har vi skrivit om en gång redan. Läs mer här
Tillsammans med ett par andra fotbollsintresserade individer analyserade vi nyligen förra årets numera klassiska El Clasico. Ja, den avgörande matchen fram på vårkanten som Barca tog fotbollen till en annan galax. Läs mer här
I en del av den analysen noterade vi att Barca på offensiv planhalva passade bollen i sidled eller bakåt 97 gånger, då har vi alltså inte räknat med de gånger i uppbyggnadsfasen som de flyttar bollen i samma riktningar på egen planhalva. Den som tycker att siffran känns förhållandevis låg ber jag analysera samma possessionspel i exempelvis vår egna nationella Allsvenska eller varför inte lag längre ner i divisionerna? Vinsterna med detta bollinnhav är många, den engelska kommentatorn i nämnda match jämför Real Madrid med en Punchdrunk boxer i andra halvlek.
Tills i år har jag hört att lag som Elfsborg har försökt träna in att snabbt vinna tillbaka bollen efter bollförlust. Återigen är katalanerna förebilder. I vår analys vinner Barca tillbaka bollen 10 gånger på offensiv planhalva tack vare sin fantastiskt snabba omställning från ett offensivt tänk till en defensiv sådan. Alltså får spelare som Xavi och Messi 10 gånger ställa om mot ett oorganiserat försvar. Detta i en match om ligatiteln, borta mot Real Madrid!
“Every disadvantage has its advantage.” – Johannes Cruijff