”Jag är ju religionslärare, höll jag på att säga…”
En intervju säger mer än 0 poäng. Det krävs alltså lite mer av en Allsvensk tränare än så här
Bra, tack då vet vi att ribban kanske låg lite för lågt från början.
[email protected]
Filosofi vs metod.
Vet inte hur många kommande stortränare jag hört uttala sig om sin fotbollsfilosofi i olika forum och förklarat att man vill spela som Barcelona alternativt Arsenal. Filosofi i all ära, men hur?
Barcas filosofi förutom att omge sig med några av världens bästa fotbollsspelare bygger såklart på stort bollinnehav.
”If we have the ball, they can’t score.” – Johannes Cruijff
Lagen om minskat risktagande har vi skrivit om en gång redan. Läs mer här
Tillsammans med ett par andra fotbollsintresserade individer analyserade vi nyligen förra årets numera klassiska El Clasico. Ja, den avgörande matchen fram på vårkanten som Barca tog fotbollen till en annan galax. Läs mer här
I en del av den analysen noterade vi att Barca på offensiv planhalva passade bollen i sidled eller bakåt 97 gånger, då har vi alltså inte räknat med de gånger i uppbyggnadsfasen som de flyttar bollen i samma riktningar på egen planhalva. Den som tycker att siffran känns förhållandevis låg ber jag analysera samma possessionspel i exempelvis vår egna nationella Allsvenska eller varför inte lag längre ner i divisionerna? Vinsterna med detta bollinnhav är många, den engelska kommentatorn i nämnda match jämför Real Madrid med en Punchdrunk boxer i andra halvlek.
Tills i år har jag hört att lag som Elfsborg har försökt träna in att snabbt vinna tillbaka bollen efter bollförlust. Återigen är katalanerna förebilder. I vår analys vinner Barca tillbaka bollen 10 gånger på offensiv planhalva tack vare sin fantastiskt snabba omställning från ett offensivt tänk till en defensiv sådan. Alltså får spelare som Xavi och Messi 10 gånger ställa om mot ett oorganiserat försvar. Detta i en match om ligatiteln, borta mot Real Madrid!
“Every disadvantage has its advantage.” – Johannes Cruijff
Fotboll är en hel vetenskap.
Professor Jan Ekstrand fd landslagsläkare nu medlem och drivande kraft i UEFA:s medicinska kommitté föreläste under kvällen och informerade om de senaste studierna från europeiskt toppfotboll (läs, porr för en fotbollsintresserad sjukgymnast). Kärnfrågan under kvällen var varför tränarna inte lyssnade på den medicinska expertisen? Svaret inom den redan nämnda nivån var numera positiv, här ligger klubbarna numera i framkant i samarbetet. En självklarhet såklart när det handlar om pengar och tunga titlar. Kvar återstår då arbetet med att nå ut till gräsrotsnivån. Ett arbete som nu består av en vision utan taktik hur det skall lösas.
Ett av problemet som jag ser det är att det på nästan alla nivåer under elit saknas kunskap om betydelsen av ex styrka, koordination och rörlighet. Kunskap om varför våra spelare måste ha goda fysiska egenskaper för att optimalt prestera tekniska moment med boll på planen. På barn och ungdomssidan eftersöker föräldrarna/tränarna quickfix-övningar som gör deras barn till morgondagens stjärnor helst redan igår. Men utan goda fysiska förutsättningar skapas inga nya Zidanes eller Hamms. Kommunikation, information, intresse och tålmodighet är väl några ledord i den här kärnfrågan.
[email protected]