C.B.Q.C. - Coaches Best Quotes Competition
Söndagens finalspel avgjordes genom utslagsmatcher i bäst av fem ''Quotes''. För svenskt intresse kan nämnas att den korpulente tysken ansökte om ett wildcard, men fick avslag med orden ''No substance''. Stuart Baxter för dagen klädd i samurajskrud tog sig till en hedrande kvartsfinal. Hans bevingade "This is the fucking champions leauge, not amateur football. Please take your responisbility", rev ner många applåder på vägen.
Att Jose Mourinho var den ena parten i finalen känns väl föga överraskande. Desto mer otippat men ack så välförtjänt, fick den djupt saknade Neil Clough stå som motståndare till den portugisiska citatmaskinen. Mourinho framförde sina välkända citat med självklar pondus, medan Barbara änka till Neil visade på lite finalnerver till en början.
Round 1
José: ''In general terms we must think more about our football and not play by instinct.''
Neil: "Players lose you games, not tactics. There's so much crap talked about tactics by people who barely know how to win at dominoes."
Round 2
J: ''We all want to play great music all the time, but if that is not possible, you have to hit as many right notes as you can.''
N: "If God had wanted us to play football in the clouds, he'd have put grass up there."
Round 3
J: ''I don't want him to teach me how to lose 4-0 in a Champions League final because I don't want to learn that.'' - sagt efter att Johan Cruyff kritiserat Josés fotbollsfilosofi
N: "We talk about it for twenty minutes and then we decide I was right." - efter ett personligt samtal med en spelare som inte hade samma tänk som Neil.
Round 4
J: ''If I wanted to have an easy job..I would have stayed at Porto - beautiful blue chair, the UEFA Champions League trophy, God, and after God, me.''
N: "On occasions I have been big headed. I think most people are when they get in the limelight. I call myself Big Head just to remind myself not to be."
Round 5
J: ''Please don't call me arrogant, but I'm European champion and I think I'm a special one.''
N: "I wouldn't say I was the best manager in the business. But I was in the top one."
Efter kort överläggning så stod José som segrare med domarsiffrorna 17-9. En sammanbiten och märkbart tagen Mourinho tackade sig själv och juryn för gott omdöme och lät hälsa att prischecken på £1000 blir en bra grundplåt till hans nystartade kennelprojekt i hemlandet.
nicko@csu.se
Jämförelser görs ofta på fel grunder
Jämförelser. Ständigt dessa jämförelser. Debatter som ofta saknar något facit, men som ändå berör och skapar diskussion. Jämförelser mellan olika sporter, olika ligor och olika lag. Det sistnämnda är givetvis något enklare att jämföra. Åtminstone om lagen möts, spelar i samma liga eller deltar i samma turneringar. Då får resultaten tala sitt tydliga språk.
Men hur jämför man vilken liga som är bäst? Italienska ligan har varit skamfilad och kritiserad i år, inte minst sedan Juventus degraderats. Premier League har hyllats och med tre lag i Champions League-semifinal är det den ligan som alla verkar tycka är outstanding just nu. Men är den verkligen det? Och är italienska ligan verkligen så dålig?
Att se den italienska ligatrean Milan fullkomligt krossa Premier Leagues suveräna serieledare på det sätt som vi fick beskåda i onsdags var en helt fantastisk upplevelse. Propagandafotboll från ett lag som, även om de hade fått tillbaka sina åtta minuspoäng, ändå hade haft 20 poäng upp till klara seriesegraren och tillika lokalkonkurrenten i blåsvart.
Att Milan kunnat ladda enbart för Champions League och slippa slåss på flera fronter anges säkerligen som ett argument, precis som i Liverpools fall. Och det ligger säkert mycket i det. Men hur tufft är det inte då för de spanska topplagen, som förhandsfavoriterna Barcelona och Real Madrid till exempel. De tvingas spela hårda och tuffa ligamatcher nästan varje vecka. Bottenlagen i Spanien är de enda jag sett i Europa som verkligen har ett eget spel och stundtals kan spela ut ett topplag. Det har jag aldrig sett i Premier League eller Serie A.
Och hur stark är inte bredden då Spanien hade tre lag i Uefacupsemifinal varav två spelar final om ett par veckor. Kan inte den ofattbara konkurrensen i La Liga bidra till att toppklubbarna helt enkelt inte orkar med att vara tillräckligt bra i europaspelet också? Att de så många stenhårda kamperna sliter för mycket.
Topplagen i Premier League är självklart enormt bra, annars hade de inte haft tre lag i semifinal i den finaste av cuper. Men kan skälet till viss del bero på att mittskiktet och bottenskiktet är så pass mycket svagare än i Spanien?
Jag har inga svar, jag bara spekulerar. För ska man kolla klassen på en liga bör man verkligen även kolla på resultaten i Uefacupen också. Den vittnar åtminstone lite om bredden i ett land.
Kortfattat vill jag bara avsluta detta resonemang med något som ligger mig varmt om hjärtat, allsvenskan. Jag är väl medveten om att inte vår svenska serie håller någon jätteklass internationellt, det gör den verkligen inte. Men ligan är ändå inte så dålig som vissa verkar tro. Poängen som ges från Uefa och som ligger till grund för klubblagsrankingen bedömer topplagens prestationer i Europa, under fem år tror jag att det är. Men den säger ingenting om bredden. Om ett mästarlag från en liga som Irland eller Slovakien slår ut våra svenska topplag snackas det om att vår liga är så dålig. Men dessa resultat säger ju bara hur bra topplagen i respektive liga är.
Om det är jämnt mellan lag ett och lag sju i allsvenskan, men skiljer 35 poäng mellan detsamma i någon av de andra nyss nämnda ligorna är ju det fakta som definitivt inte är ointressant om man ska bedöma hur bra en hel liga är, inte bara toppen. Det var väl till exempel bara två år sedan Halmstads BK låg strax över nedflyttningsstrecket i allsvenskan men slog ut portugisiska storlaget Sporting.
Topplagen i allsvenskan är säkerligen inte bättre än de lag som de blir utslagna av, det går inte att snacka bort, men eftersom vi har så stark bredd så är inte ligan fullt så dålig som vissa tror.
martin@csu.se