Agera vs reagera
Svenska fotbollslandslaget håller på att skaffa sig en ny identitet. Det är ökat bollinnehav och påfyllnad, överbelastning på kanterna som gäller. Det smålustiga är att det kommer när catenacciovindarna börjat blåsa igen. Med Mourinhos defensiv som tog hem CL och flera lag i VM som lyckades med sitt mer sittande destruktiva spel.
Jag hyllar Hamrén och hans offensiva framåtlusta, det skickar bra signaler till kommande generationer. Och det är genom att spela istället för att sparka fotboll vi skapar smarta spelare med spelförståelse och speluppfattning. Men jag undrar hur vi klarar oss mot bättre landslag än Skottland? Det finns landslag därute som är mer slipade och som inte nöjer sig med ”Lads! fuck ´em all”, som taktik. Men det visar iallafall på att skottarna har ”Attityd” som är Eriks favoritord.
[email protected]
Vamos

Carles Romagosa förklarade varför och hur spansk fotboll regerar.
5 UEFA U16-titlar
2 UEFA U17-titlar
2 UEFA U17-finalister
1 UEFA U18-titel
4 UEFA U19-titlar (plus ett silver från årets turnering)
1 UEFA U21-titel
2 FIFA U17-finalister
1 FIFA U20-titlar
1 FIFA U20-finalister
5 Meridian Cup U17-vinnare
1 EM-guld och 1 VM-guld (herr)
Ovanstående lista är resultat mellan 1998 – 2010 för spansk fotboll på landslagsnivå.
I somras hade jag förmånen att i två dagar ta del av spansk fotboll i allmänhet och katalansk fotboll i synnerhet. Carles Romagosa och Joan Vilá instruerade engagerat både teoretiskt och praktiskt spansk fotbolls didaktik och filosofi.
Vad är då hönan och ägget när det kommer till att få fram bra fotbollsspelare? Är det talang som i ambition som avgör, de berömda 10 000 timmarna, Fotboll i skolan, materiella förutsättningar, arv och miljö… eller utbildade ledare som kan vägleda små lirare? Återigen såklart ett multifaktoriellt svar på den frågan.
Men om vi jämför vår svenska tränarutbildning med den spanska så skiljer sig antal studietimmar avsevärt mot varandra.
Även om inte kvantitet behöver slå kvalitet och att jag inte har exakt koll på den spanska utbildningen så kanske följande siffror avslöjar något. För att nå UEFA A-diploma (avancerad nivå) i Sverige behövs det 272 studietimmar, motsvarande nivå i Spanien kräver 1000 timmar varav 350 timmar praktik. Den svenska utbildningen håller hög klass och skulle alla ledare leva och lära ut efter den så skulle den svenska fotbollsfamiljen må bra. Den spanska utbildningen läser förutom de direkt fotbollsspecifika elementen även ex biomekanik, hygien!, psykologi, IT och sports management.
Som skrivet, kvantitet behöver inte slå kvalitet men skillnaden i studietimmar är signifikant och skörden i resultatlistan är imponerande. Ja, spansk fotboll innehåller fler tekniskt och taktiskt drivna spelare, men frågan kvarstår. Hur fick de det? Välutbildade och kompetenta ledare har i alla fall hjälp till att ge ett klart försprång.
[email protected]