Panelen - Åsikter från läktaren #1
Läs mer om våra Panelprofiler här
Premiärfrågan vi ställde till de tre var.
Den lokala fotbollen i Motala håller långt ifrån elitklass, underhållningsvärdet verkar sjunka för varje år. Spelarna blir färre och färre till antalet. Vad skall klubbarna göra för att vända denna trend?
Jens Bollius
[email protected]
En väldigt bred och vid fråga som inte har något enkelt svar. På lång sikt tror jag att det är en ledarfråga.Klubbarna måste satsa ännu mer på duktiga och entusiasmerande ledare, inte bara för A-lagen utan också för juniorlag och ungdomslag. Det handlar om att göra fotbollen attraktiv och rolig att hålla på med för de unga, annars lägger de flesta av alldeles för tidigt.
I dag är det så mycket som konkurrerar om tiden:
- Ungdomar vill resa, backpackingturnéer och jobb utomlands.
- Ungdomar snöar in framför datorer, tv och tv-spel.
- Ungdomar vill festa.
- Ungdomar vill satsa på sin käresta.
- Ungdomar håller på med musik.
- Ungdomar jobbar obekväma tider för att få pengar till ovanstående.
Listan kan göras lång och då har jag inte ens räknat in alla de olika idrotter som ungdomar gärna vill hålla på med. Kort och gott: Fotbollen har mycket att slåss mot när det gäller att få nya människor till sin sport, nya spelare både när det gäller bredd och elit.
Det är här ledarna har en nyckelroll. De måste helt enkelt göra fotbollen till den fantastiska världsgrej som den faktiskt är. Det är en sport att älska och det finns plats för folk på alla nivåer. Kom ihåg vad Ronaldinho och vänsterbacken i gärdsgårdslaget har gemensamt, de älskar fotboll lika
mycket.
Ledarna måste se till att träningarna blir intressanta och roliga, att det inte tränas för monotont och för hårt i för tidig ålder, att talangerna inspireras.
Några tips:
- Skippa oväntat någon gång ett trist utomhuspass i två plusgrader, ta in laget i klubbstugan och visa filmen "Offside" med Jonas Karlsson. Käka ihop i samband med filmen och snacka om: Varför håller vi egentligen på med det här?
- Bjud in en kille som Patrik "Svesse" Svensson som gästtränare ett pass. Låt honom snacka med laget om sin väg till toppen. Du kan bli bra även om du inte går genom östgötalag och liknande i tonåren. Svesse var länge division IV-lirare, där livet var mycket mer än bara fotboll. Men Svesse kom till Maif i vuxen ålder och blev till och med proffs i Kina i slutet av sin karriär.
Kontentan av det är ju ett tips direkt till de lokala ledarna:
- Satsa inte på seriesegrar och cupsegrar i ungdomsår, utveckla i stället individuella spelare. Lagspelet kommer i junior- och senioråldern. Detta eftersom en del utvecklas sent, en del tidigt. Bra talanger kan slarvas bort om de inte får spela i ungdomslagen. Vem som blir bra märks först i övre tonåren.
- Låt ungdomar ha andra intressen än fotboll i ungdomsåren och låt dem länge hålla på med andra sporter. Det kan vara precis lika utvecklande för en fotbollskarriär. Tränarna ska ha rätt att ställa krav på spelare, visst, men tyvärr är det ofta trångsynta ledare, som bara ser till sin egen sport, som skrämmer bort duktiga lirare.
Jag vet att det är svårt att hitta bra ledare i dag, speciellt bra ideella ledare som inte kostar pengar.
Men det är duktiga och medvetna tränare som är det viktigaste om fotbollen i västra länet ska växa igen, både på bredden och toppen.
Talanger kommer det alltid att finnas massor av, överallt. Det gäller bara att få dem att välja idrotten och när de gjort det, att välja fotboll.
Med fler duktiga spelare kommer allt det andra också, fler företag vill sponsra fotbollen och fler människor vill gå och se de lokala matcherna. Då skapas också resurser för att värva färdiga spetsspelare utifrån.
En snöbollseffekt och det gäller bara att få bollen att rulla. Det är ledarna som måste ge den första knuffen.
Daniel "Lången" Andersson
Visst är det så att Motalas fotbollslag har gått kräftgång den senaste tiden. Självklart har varje lag i våran kommun ett mål uppsatt för varje säsong, att vinna sin serie är de flestas mål och det är helt rätt. Tyvärr är det inte så lätt när man väl har hamnat i en trend där man tappar folk och de mest tongivande spelarna är de som varit i klubben dom senaste 5-10 åren. Jag tror lagen måste få fram fler till antalet större talanger i yngre åldrar, och hur lyckas man med detta?? Jag tror att den enda vägen att lyckas höja kvalite få vår fotboll i staden Motala är genom Motala AIF. Det är enda laget i staden som på något vis kan ha en långsiktig planering mot högre divisioner o närma sig elitklass. Lyckas man ta ett eller två steg upp i divisionerna får man med sig hela fotbollstaden. Övriga ungdomar i andra lag ser då att det finns möjlighet att få spela fotboll på högre nivå inom kommunen och att det på ett naturligt sätt finns möjlighet att träna hårt för att bli en riktigt bra fotbollsspelare.
Hur skall då Maif nå sina mål? Jag tycker man jobbar bra i MAIF, man försöker verkligen suga upp de duktigaste spelarna som finns i området och man försöker verkligen att hitta spelare med det lilla extra genom att titta utanför vår kommuns ( och till o med land) gränser. Man har en bra organisation men ändå räcker det inte riktigt men om man fortsätter på det sätt man gör är jag övertygad om att man snart tar steget upp i division 1. Slutsats: Det är upp till MAIF att vinna framgång om man skall lyckas vända den totala trend som finns inom Motala fotboll. Om det inte lyckas, varför inte satsa hårdare på damfotboll i staden!
Pelle Samuelsson
[email protected]
Först måste man nog inse att en stad av Motalas storlek inte kan ha ett lag i den absoluta fotbollseliten i Sverige. Jag tror att en lagom nivå för Motala är att kunna ha ett lag (MAIF) i division 1. Jag tycker mig se tendenser till att Motala är på väg att skapa en grund för att kunna lyckas med det. Det har startats ett samarbete mellan klubbarna i Motala på flera plan vilket förhoppningsvis bland annat gör det lättare för spelare att gå mellan klubbarna eller lånas ut under perioder. MAIF har byggt en konstgräsplan vilket idag är ett måste för att kunna konkurrera och skapa förutsättningar för bra träning. Motala genom MAIF har ett välfungerande fotbollsgymnasium vilket hjälper till att utbilda spelare till samtliga klubbar och därmed höjer nivån på spelare hos alla klubbar. Drar jag paralleller till fotbollen i Linköping så ser jag förutom konstgräsplanen (som inte sköts ordentligt) ingenting av detta. Trots att staden är tre gånger så stor som Motala så ligger man utbildningsmässigt och organisatoriskt långt efter både vad gäller seniorfotboll och talangutveckling. Grunden för lagen i Motala måste vara att man har spelare med lokal bakgrund och sedan kan man krydda det bästa laget med spelare utifrån som går direkt in i en startelva och därmed höjer nivån på fotbollen.
Sedan är frågan om underhållningsvärdet på fotbollen med division 1 som topp räcker för att locka publik idag när man under stora delar av året matas med internationell fotboll i tv. Med mycket spelare med lokal förankring tror jag dock att man ökar intresset. I de lägre divisionerna har man inte så mycket publik men dessa klubbar ska nog inte räkna med att publikintäkter är en stor intäktspost utan man får nog inse att man måste skapa sina intäkter på andra sätt. Jag tycker även att lokal media har en viktig roll här för att öka intresset för den lokala fotbollen och därmed publiktillströmningen. Detta genom att ständigt bevaka den lokala fotbollen samt förmedla matchreferat i förhållande till den nivå som fotbollen befinner sig på och inte jämföra den med internationell fotboll.
Jag har fått uppfattningen att spelarna slutar spela i yngre ålder än man gjorde för några år sedan, samtliga lag i Motala har också en låg medelålder i sina lag vilket bekräftar detta. Antalet juniorlag i Sverige minskade återigen i år, så det minskade antalet spelare är en trend som finns i hela landet. Det är naturligtvis tråkigt men man kanske måste acceptera att det finns färre fotbollsspelare och därmed i förlängningen även färre lag. Det viktigaste måste vara att de som spelar tycker att det är roligt och att alla som vill spela fotboll får möjlighet att göra det på den nivå man vill och tycker är lagom. Jag tycker att det är bättre att vi har färre klubbar men att det i dessa finns spelare som har samma ambitionsnivå så att man kan bedriva en ordentlig verksamhet istället för att klubbarna tvingas ringa runt till före detta spelare kvällen innan match för att få ihop till ett lag.
[email protected]
Givetvis en mycket bred fråga som panelen fick som första test, men tre varierande vinklingar som svar tyder på att vi fått en bra blanding av individer. Härligt!
Först och främst tror jag också att ledarfrågan blir alltmer viktig nu när konkurrensen mellan aktiviteter blivit så hård. Det gäller, även om det förvisso är svårt, att man visar ungdomsspelarna rätt väg från början. Precis som Bollius skrev, att man förklarar för ungdomarna att man inte behöver eller bör arbeta som klubbar som BP, som samlar titlar i ungdomsåren. Utan att man sätter den personliga utvecklingen i fokus. Dessutom bör en fotbollsledare i dagens samhälle redan i ung ålder pränta in i de yngres hjärnor att man inte måste sluta spela fotboll för att man inte platsar i a-laget när man är 16 år, eller råkar hamna i klubbens b-lag i en inomhusturnering. Attityden har förändrats om man jämför tidigare generationer med dagens ungdomar, och det är därför extra viktigt att jobba på de mentala bitarna.
Jag är liksom panelmedlemmarna övertygade om att det är Motala AIF som har möjligheterna att lyckas i den här stan. Man behöver hjälp från andra klubbar, men också själva bli mer ödmjuka utåt sett. Men så länge det inte kommer fram några talanger i stan så är det svårt för Maif att lyckas. Så det vi återigen kommer tillbaka till är det stora problemet, som jag har för mig att "Lången" nämnde i sitt inlägg:
Klubbarna behöver duktiga spelare med lokal anknytning för att lyckas avancera uppåt i seriesystemet och etablera sig där. Samtidigt som ungdomarna behöver en klubb att se upp till för att orka satsa. En svårlöslig ekvation...
Division 1, som Pelle skrev, är en rimlig nivå för Maif, som med jämna mellanrum då skulle kunna konkurrera om en plats i superettan igen. Men ska man lyckas hålla den nivån måste nog Vätternrundans inkomster, som det var skrivet från början, åter gå till fotbollen i större utsträckning än idag.
Ett par kommentarer till panelen också:
Lången skrev:
"Det är upp till MAIF att vinna framgång om man skall lyckas vända den totala trend som finns inom Motala fotboll. Om det inte lyckas, varför inte satsa hårdare på damfotboll i staden!"
- Nej, tack! Det satsas lagom på den just nu i Motala. Självklart ska alla, både pojkar och flickor ha rätt att få börja spela fotboll, men någon större satsning där ökar nog knappast intresset för fotboll i den här stan.
Pelle skrev:
"Motala genom MAIF har ett välfungerande fotbollsgymnasium vilket hjälper till att utbilda
spelare till samtliga klubbar och därmed höjer nivån på spelare hos alla klubbar."
- Har man verkligen det? Ett gymnasium utan kvalitietsbaserade intag, där alla som vill får vara med, kan omöjligt hålla hög klass. Satsa på riksintag, eller ta in ett mindre antal och satsa enbart på det individuella, som teknik, kondition och skotträning.
Att få fart på damfotbollen tror jag inte är fel. Det skulle bara sporra herrarna.
Motala bör ha åtminstone ett lag på övre halvan av division II på damsidan.
På herrsidan håller jag med övriga panelmedlemmar att Maif är den klubb som det ska satsas på om eliten ska kunna nås.
Det som behövs på kort sikt är en enskild riktigt stor huvudsponsor som verkligen vill lägga en slant för att få upp laget, först i ettan och sedan superettan.
Den sponsorn är det bästa nyförvärvet.
Jag vet att Hans Orrenius och den gamla ledningen letade med ljus och lykta efter den här sponsorn, men fann den aldrig.
Det är bara för alla andra att fortsätta leta nu.
Motala Tidning kanske..
I mina ögon är det ledarfrågan som är den viktigaste biten, iallafall om man ser till det långsiktiga. Ungdomslagen behöver inte bara kunniga tränare/ledare, än viktigare är att man har ledare som brinner för sporten och som verkligen vill forma kommande spelare. Det här ger spelarna en förebild som de ser upp till och som per automatik ger en kärlek till sporten som blir svår att släppa.
I dagsläget är det väldigt svårt att hitta dessa ledare. Men när klubben tillslut lyckats övertala någon, så får man inte nöja sig med det. Dessa ideella ledare måste få god uppbackning i form av tillgång till ex. vidareutbildning, intressanta föreläsningar och positiv feedback från klubben genom hela säsongen.
Finns det här kan den värsta nödlösningen slipas till en diamant. Faller allt i glömska kan en hel guldgruva slarvas bort.
Gällande fotbollsgymnasium så visst ska det vara kvalitetsintag, men för det behöver det inte vara riksintag då detta är en väldig process. Ledare har diskuterats och i Bo Johansson har man med all säkerhet "zon 4"s bästa utbildare, ett triumfkort som alltså kan användas bättre. En annan sak (om än kanske mer skolpolitisk) som börjar dyka upp runt om i landet är "idrottsklass fotboll" redan i högstadiet. Skolor profilerar sig på detta sätt och många blir t.o.m självdrivande på deras idrottsprofil. Huruvida den tanken finns i Motala vet jag inte men i en stad där det är nära till allt så borde en sådan skola kunna locka elever från hela stan plus närliggande samhällen.
Ska inte jämföra med Uppsala rätt av p.g.a städernas storlek men helt klart är att kvalitetsbaserade intag föder i längden en attityd hos eleverna och en profil hos klasserna där inlärning för fotboll främjas mer än att man gör valet för att slippa andra teoretiska skolämnen.
Sen har Martin självklart väldigt fel när han säger att det satsas lagom på damfotbollen i Motala. Unga flickor behöver också idrottsliga förebilder. De stora sporterna i Motala-bandy,speedway,hockey??(va tvungen martin;)) saknar alla damverksamhet. Och nu ser också mycket tragiskt damfotbollen domedagen framför sig. En damfotboll som i början av 90-talet hade ett div1-lag. Givetvis ska man backa upp damfotbollen och detta genom ett samarbete med flaggskeppet i den förening som har mest erfarenhet, Borens IK. Inte i Maif t.ex som aldrig haft ett damlag.
Gällande fotbollsgymnasium så visst ska det vara kvalitetsintag, men för det behöver det inte vara riksintag då detta är en väldig process. Ledare har diskuterats och i Bo Johansson har man med all säkerhet "zon 4"s bästa utbildare, ett triumfkort som alltså kan användas bättre. En annan sak (om än kanske mer skolpolitisk) som börjar dyka upp runt om i landet är "idrottsklass fotboll" redan i högstadiet. Skolor profilerar sig på detta sätt och många blir t.o.m självdrivande på deras idrottsprofil. Huruvida den tanken finns i Motala vet jag inte men i en stad där det är nära till allt så borde en sådan skola kunna locka elever från hela stan plus närliggande samhällen.
Ska inte jämföra med Uppsala rätt av p.g.a städernas storlek men helt klart är att kvalitetsbaserade intag föder i längden en attityd hos eleverna och en profil hos klasserna där inlärning för fotboll främjas mer än att man gör valet för att slippa andra teoretiska skolämnen.
Sen har Martin självklart väldigt fel när han säger att det satsas lagom på damfotbollen i Motala. Unga flickor behöver också idrottsliga förebilder. De stora sporterna i Motala-bandy,speedway,hockey??(va tvungen martin;)) saknar alla damverksamhet. Och nu ser också mycket tragiskt damfotbollen domedagen framför sig. En damfotboll som i början av 90-talet hade ett div1-lag. Givetvis ska man backa upp damfotbollen och detta genom ett samarbete med flaggskeppet i den förening som har mest erfarenhet, Borens IK. Inte i Maif t.ex som aldrig haft ett damlag.
- MAIF har haft damlag.
- "Fotboll på högstadiet" var jag med om att skicka ut mängder med information om, för några år sedan. Intresset var minst sagt svalt från skolornas sida. Det behövs kanske en offensiv snart igen, skolorna/de styrande börjar bli mogna?
-Flicklag, som högst tillhörande div4
Mm vet bara att sen när skolan ändrades så att man får välja skola fritt oberoende av var man bor så har en ny form av marknadsföring för just "sin" skola blivit nödvändig för de styrande. Skulle vara en intressant tanke att någon av högstadieskolorna använde en sådan profilering mot idrott även i staden Motala.
Jag har inte all fakta, men när jag var ung vet jag i alla fall att varken Zeros eller Maif hade damfotboll, enbart Boren av de lokala lagen. Sedan fick Maif damlag när vi gick på högstadiet, och efter det även Zeros. Till och med LSW bedriver flickverksamhet idag, så att det inte skett en rejäl förbättring på dessa håll de senaste åren är ren bullshit.
Jag står för att jag tycker att damerna idag får den uppbackning de förtjänar. Varken mer eller mindre. Fotbollsklubbarna har, precis som Erik nämner, gjort betydligt mer för damidrott i den här kommunen än många andra lagidrotter, och det är jättebra. Självklart kan det bli bättre, men det kan det ju även bli på herrfronten.
I de flesta klubbar står det dessutom faktiskt i stadgarna att föreningen inte får säga nej till flicklag som vill komma. Tror även att det kan gälla damlag.
Nog om damfotboll.
Jag skrev riksintag, och det menade jag väl inte riktigt. Men intag från Östergötlands västra länsdel vore nog ett ganska lagom område att plocka från.
Anser också att ledarfrågan är ett stort problem, men också ett väldigt svårlösligt sådant. Uppbackningen tror jag också är den största boven i dramat. Många som ställer upp blir helt utlämnade och därför vågar nog många inte ta steget till att bli tränare. De flesta a-lag idag har en ledarstab på flera personer, och det behövs ju inte färre hos ett ungdomslag.
Vidareutbildning är nog ointressant för en tränare om han inte känner att han får rätt uppbackning i form av hjälp på träningar och vid matcher.
-Borensberg högsta serien 1982. Även Tjällmo har haft damlag. Jag tycker att herrlagen ska läggas ner och att vi ska satsa allt på damerna. Herrlagen håller låg klass och är alltför bortskämda!
Och varför ska man absolut ha ett lag i högre serier?? Jag tror att det är lika roligt att spela i lägre divisioner.
Lägg ner alla ekonomiska bidrag till bandyn. Hoppas ingen köper deras kassar på ica-maxi. Satsa istället på damfotbollskassar.
Hoppas att stadens speedwaysponsorer vet om att det finns typ 5 aktiva juniorer/ungdomar i klubben. Och det i en av Sveriges bästa klubbar. Hmm måste vara en riktigt stor sport...
Nä, alla kommunala bidrag till klubbarna skulle läggas ner och istället användas till att bygga en inomhushall för allmänheten som alltid är öppen för alla. SPONTANIDROTT är vad det handlar om. Och så kanske man kunde ha råd att ha nät till asfaltstennisbanorna på sommarn. Och nån mer plan med mål-öppen för alla-alltid.
1. Herrlagen är bortskämda ja, men det är väl Freddie o Co också? Jag tror inte du vill läga ner Champions League för det?
2. Ett lag i högre serier vill man ha för att:
- Det finns folk som vill se elitidrott i staden och fotboll är den största sporten.
- Det finns utövare som vill bo kvar i staden och ändå kunna spela fotboll på högre nivå.
- Det är mycket bra PR för Motala som idrottsstad.
- Det skapar ekonomiska möjligheter.
- De ungdomar som vill bli bra har en bra förebild i ett lag högt upp i seriesystemet. Ett naturligt och i många fall realistiskt mål.
- Det bjuds på bättre fotboll.
- Det kanske är lika roligt att spela i lägre serier, men det är nog högst personligt. Jag testade på spel lägre ner i divisonerna under ett par säsonger och det var ömsom vin, ömsom vatten. Det är alltid roligare att möta bra spelare. Framförallt är det väl bra om valmöjligheterna är fler.
- Vi kan skapa arbetstillfällen genom ett elitlag, vilket behövs i en stad som vår.
3. Sluta stötta bandyn? Kan bara referera till ovanstående text. Samma saker gäller för bandyn. Det är aldrig fel med ett elitlag i stan.
4. Damfotbollskassar? Varsågod damfotbollslag, fram med kassarna. Jag kan gärna sponsra genom att köpa en då och då.
5. Jag vet inte vem som påstått att speedway är en stor sport? Jag har det inte.
Det är i alla fall en speciell sport på det sättet att förarna kör för flera klubbar och i flera länder. Detta gör ju möjligheterna mindre för unga förare att lyckas. Speedway-sporten lever på att; den är TV-vänlig, att många pappor tar med barnen dit för att det låter mycket och är grabbigt, att de som jobbar med det brinner för sin sport. Det är beklagligt med den tunna återväxten och jag håller med dig om att man bör lägga sponsorpengarna även på annat håll. Till syvende och sist syns deras företagsnamn i TV och det är trots allt inte nazism/porr/droger de sponsrar.
6. Vi har redan en mängd inomhushallar för allmänheten. Alltid öppna vet jag inte, men jag vet heller inte så många som skulle vilja gå upp mitt i natten för att använda dem.
Spontanidrott = spontan idrott.. Ja, det är inte förbjudet. Självklart ska vi uppmuntra ungdomar och barn till detta. Nät till asfaltsbanorna, mål till allmänna planerna.. Helt rätt. men då får vi se till att folk inte förstör dem. T ex föreslår jag att de som gör brottsliga saker i ungdomsåren går in i vuxenlivet med en villkorlig dom. Sedan är det upp till föräldrarna att lära ungdomarna rätt och fel. Har nämligen fått för mig att planer, mål, banor och staket inte förstörs av bankrånare, pensionärer, professionella violinister. Kommunala medel behövs som du säger för att underhålla dessa anläggningar och det kan inte kosta så speciellt mycket.
Ser fram emot fler åsikter från dig "INOMHUSHALL", även om jag inte håller med dig om mycket.
Spontanidrotten bland ungdomar skulle inte finnas om inte elitidrotten fanns.
Calle, du har rätt i det mesta-tack för ditt svar.
Martin, visst skulle spontanidrotten bland ungdomar visst finnas!? Kanske inte i samma utsträckning dock.
IDROTTSHALL.
Grunden för spontanidrott är elitidrott och jag tror inte att någon skulle spontanspela om det inte fanns någon elit. Minns själv när man var yngre och spelade spontanfotboll varje sommarkväll borta vid Gula Husets gräsplan. Alla fick vara med, oavsett ålder och oavsett hur duktig man var. I alla fall under en magisk sommar. Den 1990 då Sverige för första gången på 12 år kvalade in till ett stort mästerskap. Det var en galen sommar, trots Sveriges fiasko. Alla skulle spela fotboll, varje jäkla dag. Så mycket påverkade fotbolls-VM den spontanidrott som är så underbar att beskåda.
Under samma år vann Stefan Edberg sin andra Wimbledonpokal och jag har aldrig någonsin sett så många spontanspela tennis som under sent 80-tal och tidigt 90. Man kunde glömma att banan var tom om man inte hade en otrolig tur eller var där redan jättetidigt på morgonen.
Och man kunde åka runt i duggregn till fem, sex banor runt om i trakten utan att någon var ledig. Så mycket påverkade Sveriges tennisframgångar spontanidrotten.
När IFK Motala var som bäst i bandyn var det alltid fullt på allmänhetens åkning på Isstadion, och skulle Maif nå fotbollsallsvenskan, även om det är extremt långsökt, så skulle varenda unge här i stan spontanspela fotboll så fort de fick tid över.
Även om spontanidrott är på lek och ska vara kul, så behövs elitidrotten för att skapa intresse. Och därmed driva spontanidrotten framåt.
I övrigt.
Det vi inte tagit upp hittills och som givetvis är ett dilemma för våra fotbollsklubbar i Motala är ju utflyttningen från stan. Jag är 27 år, och kan tveklöst intyga att det är inte så jäkla många kvar i stan av de människor som är mellan 22 och 32 och gick i skola här. De flesta jag känner i de åldrarna har flyttat från stan, och inte heller har jag själv bott här hela tiden efter att jag avslutade min skolgång.
Det här är ett jätteproblem för Motalafotbollen, som bara kan lösas genom en högskola eller enormt många fler jobb. Men det är väl så gott som kört på den fronten...
Lägg ner tramset o flamset i klubbarna. Dra ihop de 30 bästa 8 åringarna från alla stadens klubbar till MAIF. Träna 5 ggr i veckan tills de blir 18. De som fortfarande är kvar bildar garanterat ett div 1 lag. Det är för mycket larv helt enkelt. NÖTA! Ska det vara så svårt att förstå?
Nu tycker jag du är ute och cyklar.
Du har nog cyklat vilse, rentav.
DE SOM FORTFARANDE ÄR KVAR?? Hur många tror du det blir?
Martin: Hoppas det inte hopprep på skolgårdarna? Tror inte det är pga Mike Tyson iaf.
Ni måste förstå hur inkompetenta fotbollsutbildningarna i detta land är. Filmer från IFK Göteborg där Håkan Mild springer beep test.. vilket skämt. Tror ni barnen i Milano och London tittar på sådan skit?